Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Fortsatt ökade anläggningsvolymer bromsar fallet

Publicerad: 25 februari 2009, 10:05

Anläggningsinvesteringarna fortsätter att öka och räntesänkningen dämpar fallet för bostadsvolymerna. Sveriges Byggindustrier räknar i sin konjunkturprognos med att de totala bygginvesteringarna minskar 5 procent i år, men tror också att investeringsvolymen ökar med 3 procent redan 2010.


Nyinvesteringarna i bostäder började sjunka under andra kvartalet 2008 för att sedan fullständigt tvärnita under senhösten. Sveriges Byggindustrier, BI, räknar med att antalet påbörjade lägenheter i år stannar på 15 000, vilket innebär mer än en halvering jämfört med genomsnittet 2005-2008.

-Den svaga efterfrågan består en längre tid och för 2010 räknar vi med endast en liten ökning till 16 500 lägenheter. Det skulle innebära att nyinvesteringarna minskar för tredje året i rad, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

-Men en kraftfull ekonomisk politik hjälper till att bromsa avmattningen och den kraftiga nedgången för bygginvesteringarna som följer i spåren av denna. Ombyggnadsinvesteringarna fortsätter att växa i god takt och stigande anläggningsinvesteringarna hjälper till att motverka den negativa konjunkturutvecklingen. Och det kraftfulla agerandet från Riksbankens sida har redan ingjutit nytt hopp bland kunderna på bostadsmarknaden, säger Fredrik Isaksson.

I år räknar BI med att bostadsvolymerna faller 24 procent för att sedan minska ytterligare 1 procent under 2010. Lokalbyggandet påverkas också negativt av den allmänna konjunkturnedgången, även om förloppet inte är på långa så dramatiskt som på bostadssidan. Det offentliga husbyggandet väntas fortsätta öka i år för att sedan bromsa in under 2010. BI-prognosen är på +3 procent i år och +1 procent nästa år.
Ljuspunkten på den svenska byggscenen är anläggningssektorn. En ökning i fjol på 8 procent, följs i år och nästa år med en tillväxt på 10 procent årligen enligt BI.

Totalsumman i BI:s konjunkturprognos landar på -5 procent för 2009 och +3 procent för 2010.

-Vi tror på en ökning nästa år, trots fortsatt sjunkande bostadsinvesteringar. De senaste åren sysselsättningsuppgång bryts i år och uppemot 20 000 jobb riskerar att gå förlorade det närmaste året, säger Fredrik Isaksson.
BI poängterar också i sin rapport att bankernas stramare kreditgivning haft en påtagligt dämpande inverkan på byggandet.
-I KI:s januaribarometer svarade drygt 40 procent av byggföretagen att det var svårare än vanligt att finansiera verksamheten och en stor majoritet uppgav att orsaken var bankernas tuffare attityd. Det är mycket viktigt för byggkonjunkturen att de finansiella marknaderna normaliseras, säger Fredrik Isaksson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.