Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Full gas för Sydkraft

Publicerad: 6 mars 2008, 13:40


Sydkraft tror att naturgas kan bli en viktig energikälla i Mellansverige i framtiden. Därför planerar bolaget att förlänga den stamledning som i dag slutar i Göteborg så att Stockholm knyts till nätet. Den nya ledningen kommer att kosta mellan sex och tio miljarder kronor, beroende på vilken sträckning man väljer.

Det skriver Dagens Industri.
Det nuvarande nätet sträcker sig från Malmö/Trelleborg utmed Västkusten upp till Göteborg. En grenledning mot Gnosjö viker av söder om Varberg.

Ett av de planerade alternativen utgår från Gnosjö och går via Jönköping på den östra sidan av Vättern. Det andra alternativet går från Göteborg genom Västergötland, mellan Vättern och Vänern.

Det nya gasnätet kan vara klart 2008.

Sydkraft och flera andra bolag planerar också en ny tillförselledning mellan Rostock och Trelleborg. Dagens tillförsel kommer över Öresund från Köpenhamn.

Det ryska gasbolaget Gazprom har också storslagna planer. Med EU-stöd ska bolaget bygga en ny ledning från Sibirien till Tyskland, via Finland, Sverige och Danmark. Kostnaden kommer att uppgå till närmare 30 miljarder kronor och ledningen ska vara klar 2007.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.