Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Hemlighetsmakeri kring NCCs husfabrik

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

NCC bygger upp en ny fabrik för bostadsproduktion i Hallstahammar.

Det närmaste året kommer man att rekrytera minst 50 personer, främst industriarbetare, till fabriken som inryms i det gamla Brånstalagret lite utanför Hallstahammar.

I Hallstahammar har sedan i höstas ett gigantiskt tält invid E18 varit föremål för mer eller mindre seriösa spekulationer. NCC har nu valt att avslöja så mycket som att det är ett testhus som döljs i tältet - inte ett UFO, som vissa lokala rykten gjort gällande - samt att man behöver rekrytera. I övrigt fortsätter företaget att hålla locket på.

- Vi tror oss veta att vi kommit på ett sätt att bygga som ingen annan har gjort tidigare. Vi vill ogärna släppa ut information till våra konkurrenter och det är därför vi har en väldigt hög sekretessnivå. Det skulle vara skadligt för vår verksamhet om det kom ut hur vi gör detta. Husen kommer att se ut som hus i allmänhet men hela processen är unik, säger NCCs presschef Ulf Thorné.

I dag arbetar omkring 40 personer med projektet som är en satsning i 100-miljonersklassen. Fabriken ska producera flerbostadshus med en mycket hög grad av prefabricering.

I Byggindustrin nr 15 berättade koncernchefen Alf Göransson att det handlade "om radikala grepp, inte enbart att flytta produktionen inomhus. Det är ett komplett bostadskoncept. Tanken är att vi ska göra riktigt stora besparingar med hjälp av detta."

Hur stora besparingar man räknar med är - inte helt oväntat - hemligt men NCC Komponents vd Fredrik Anheim berättar för VLT att byggtiderna kan halveras.

Industriellt byggande innebär både en mindre personalintensiv produktion och att byggnadsarbetare till stor del ersätts med industriarbetare. Men något hot mot byggjobben är det inte, tror Ulf Thorné.

- Vi står inför en situation när vi inom några år kommer ha brist på arbetskraft i byggsektorn så det här är inte något hot. Det här kan heller aldrig fullt ut ersätta platsbyggda hus.

Före årsskiftet är det meningen att det första visningshuset ska stå klart och då kommer också den i dag topphemliga fabriken att visas upp.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.