Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Hundra fastigheter undersöks i jakt på aluminatcement

Publicerad: 6 mars 2008, 13:39


Margareta Redlund
Fastighetsägare står i kö hos Cement och Betonginstitutet. De vill ha hjälp med tekniska undersökningar och analyser av betongen i bärande pelare. Drott och HSB var bland de första att kontakta CBI sedan det uppdagades att betongkonstruktioner, gjutna med aluminatcement, blir porös.

Det rör sig i första hand om ett 100-tal hus i Stockholm. Det är huvudsakligen pelare som är aktuella och som under perioden 1926-1941 kan ha gjutits med aluminatcement. Men även grundgjutningar och pålar kan vara aktuella.

Problemet är att aluminatcementet först uppnår snabb höghållfasthet. Sedan, efter tjugo à trettio år, blir betongen porös och kan ha förlorat en stor del av sin hållfasthet. Aluminatcementet användes främst vintertid och vid hög byggtakt.

- Aluminatcement användes sparsamt eftersom det var tre gånger dyrare än vanlig cement. Därför rör det sig troligtvis om ett begränsat antal pelare i varje enskild fastighet, vilket minskar risken för ras. Under sällsynt olyckliga omständigheter kan emellertid inte risken uteslutas, säger Jan Trägårdh, laboratoriechef på CBI.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.