Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Ikea - en tung fastighetsaktör i Ryssland

Publicerad: 2 december 2008, 13:34

I Ryssland är inte bara Ikea elva varuhus och 30 miljoner besökare. Ikea tillhör numera Rysslands största ägare av kommersiella fastigheter. I Moskva etablerar Ikea åtta kontorsskrapor med hotell. Samtidigt är Ikea ägare till elva stora köpcentra där hyresintäkterna spelar en viktig roll för Ikeas hela lönsamhet i Ryssland.


TEXT OCH FOTO STAFFAN RINGSKOG

- Sammanlagt har Ikea 1,7 miljoner kvadratmeter till sitt förfogande i Ryssland, säger Per Kaufmann, Ikeas vd i Ryssland. Siffran står både för säljyta och kontorsutrymmen. Ikea Ryssland är därmed en av de största ägarna av kommersiella fastigheter i landet.

-I jämförelse med andra länder där Ikea är verksamt tillhör vårt ryska fastighetsbestånd de större inom Ikeafamiljen, säger Per Kaufmann. Det spännande är att vi idag är denna stora fastighetsägare mycket genom ett tillfälligheternas spel.

Bakgrunden till denna speciella situation för Ikea i Ryssland är företagets många stora köpcentra i landet. När Ikeas första varuhus öppnade i Moskva år 2000 var det ett sedvanligt varuhus med möbler som invigdes. Varuhuset låg mycket strategiskt till mellan Moskvas yttre stadsgräns och Rysslands största flygplats Scheremetevo.

Ikea kom dock att förfoga över betydligt mer mark än man behövde. Det var Ingvar Kamprad som kom med idén att knyta ett köpcentrum till varje varuhus. Mega köpcentra är idag ett begrepp i hela Ryssland. Ikeas samtliga elva varuhus har numera alltid en rad grannar där finländska varuhuset Stockmann och franska livsmedelskedjan Auchan tillhör de namnkunnigaste. Under 2009 lär klädesbutikerna Hennes&Mauritz och Lindex tillhöra företag som hyr butiksyta vid Mega.

- Varje Mega har förutom Ikea närmare 150 olika butiker, berättar Per Kaufmann. Modellen är uppskattad. Undersökningar visar att antalet kunder ökar totalt när fler butiker är samlade på det här viset. Ett ensamt Ikea på elva olika platser i Ryssland har inte samma lönsamhet som ett Ikea i ett Megacenter.
Ikea närmar sig i år ett nollresultat vilket är snabbare än normalt, med tanke på företagets höga investeringstakt i Ryssland. Hyrorna från Ikeas olika Megacentra anses här spela en viktig roll för det goda resultatet.

Ikea har hittills investerat 25 miljarder kronor i landet sedan starten år 2000. Hur stor försäljningen är yppar inte Ikea något om. Ett rimligt antagande är att summan hamnar på 12 miljarder kronor, det belopp som Ikea Sverige sålde för under de senaste tolv månaderna.

Men Ikea i Ryssland är inte bara hyresvärd inom dagligvaruhandeln. Nu bygger möbeljätten också kontor som tillhör Moskvas största kontorskomplex.

Thomas Hatzelmann är chef för Himke Business Park och berättar om ett område som i vissa stycken blir närmast unikt i Moskva. Chansen att området får en åtråvärd egen järnvägsstation på den nya snabbjärnvägen mellan Moskva och S:t Petersburg anses mycket stor.

- Vår placering är minst sagt mycket god, berättar Thomas Hatzelmann. Vi ligger nära landets storflygplats Scheremetevo, vilket gynnat oss när vi skaffat hyresgäster. Vi har i stort sett fått allt uthyrt av det vi hittills byggt. Intresset för våra kontor är stort.

När Himke Business Park kommer att stå helt färdigt kommer här att ligga åtta huskroppar på vardera 15 våningar. Ett av husen kommer att vara ett hotell, en stor svensk hotellkedja har visat intresse för att hyra här.

- Området är på totalt 20 hektar, berättar Thomas Hatzelmann. Varje kontorshus är på 20 000 kvadrat. Hyrorna ligger på mellan 3500 och 4500 kronor per kvadrat.

Det var meningen att Ikeas första varuhus i Ryssland skulle ligga där Himke Business Park nu tar form. Byggplanerna sköts ständigt upp, landet genomgick en finansiell kris 1998 och så småningom visade sig området för litet.

- Vi visste inte riktigt vad vi skulle nyttja arealerna till, berättar Hatzelmann. "Vi bygger kontor", föreslog någon och vi körde igång.

Beslutet att bygga kontor har visat sig vara rätt beslut i rätt tid. Rysslands ekonomi har under senare år haft en stark tillväxt. Nu bromsar ekonomin in på grund av världens recession. Ryssland kommer dock under 2009 tillhöra de fåtal länder i världen med god tillväxt. Enligt Internationella Valutafonden spås landet växa drygt tre procent nästa år, trots världens finansoro.

Landets oljeinkomster spelar en viktig roll för denna utveckling. Ryssland är ju en stor oljeexportör. Under senare tid har priset backat men trots detta spås Ryssland få en stark tillväxt även i år.
Thomas Hatzelmann liknar utvecklingen i Ryssland under senare år med den i Tyskland efter andra världskriget.

- Det har hittills varit ett ryskt ekonomiskt mirakel vi nu fått uppleva, säger han. När vi om ett decennium får chansen att blicka tillbaka på denna tid, tror jag att det är så man kommer att formulera sig om de starka åren som vi upplevt. Hur tillväxten blir kommande år är självklart i dagens läge inget man kan ha en bestämd åsikt om.

Per Kaufmann tror att Ikeas roll som stor fastighetsägare kommer att vara fortsatt viktig i Ryssland.

- Inom några år kommer Ikea ha betydligt fler Megacentra än idag, säger han. Kanske finns Ikea då i närmare 30 ryska städer. Allting har ju under senare år gått så oerhört fort i det här landet, det är ju ett nytt land som håller på att ta form och vi vill ju gärna vara med i den utvecklingen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.