Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Järnvägsentreprenad till Oden Anläggning

Publicerad: 6 mars 2008, 13:40


Oden Anläggning i Kumla har fått en av delentreprenaderna när Banverket bygger nytt dubbelspår mellan Trollhättan och Öxnered. Entreprenaden gäller markarbeten för tre kilometer banunderbyggnad, inklusive fem broar, bergarbeten, omläggning av vägar, beläggningsarbeten och diverse rörarbeten.

Arbetet har redan kommit igång och entreprenaden ska avslutas senast den 31 december 2004. Kontraktsumman är 66 miljoner kronor.

Dubbelspårsbygget är den första etappen i den långsiktiga utbyggnaden till dubbelspår på hela Norge-Vänernbanan.
Den sju kilometer långa sträckan börjar vid den nya Göta Kanalbron i Trollhättan och går genom 3,5 kilometer tunnel för att sedan fortsätta upp mot knutpunkten Öxnered.

Tunnelentreprenaderna - tunneln består av två långa bergtunnlar sammanbundna av en 70 meter lång betongtunnel under Björndalsravinen - har också kommit igång. Det är NCC som med traditionell borra/sprängteknik driver tunnel på fyra fronter. Tunneln kommer att bestå av ett gemensamt tunnelrör för båda spåren och en mindre evakueringstunnel som löper parallellt.

Förr borrningen använder NCC fyra elhydrauliska borraggregat från Atlas Copco.

Totalkostnaden för hela projektet är beräknad till 850 miljoner kronor och trafiken förväntas komma igång vid årsskiftet 2005/2006.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.