Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Knattar invigde ny bro

Publicerad: 6 mars 2008, 13:40


Den sista färjeleden i Gävleborgs län, Hasselöleden, har nu ersatts med en ny bro. Den 385 meter långa och sju meter breda bron har byggts av Peab och projektkostnaden blev 43 miljoner kronor.

Bron invigdes den 15 juni med 10-årige Harald Löf som bandklippare. Harald tog det första spadtaget för två år sedan, men har förhoppningsvis inte varit mer involverad i själva bygget.

- Nej inte ett dugg, skrattar Lena Söderström på Vägverket Region Mitt.
Harald var inte den ende knatten med hedersuppdrag på den mycket välbesökta invigningen.

- Sexårige Jakob Lööv sjöng nationalsången, båda verserna helt felfritt så inte ett öga var torrt, säger Lena Söderström.
Bron var en arbetsseger för Utomälvens byalag som kämpat i 25 år för att den skulle komma till stånd. Vägverket hade tidigare planer på att dra in färjan utan att ersätta den med någon bro, men byalagets kamp gav till sist resultat.
Gösta Ohlsson, Peabs platschef på bygget, är nöjd med hur projektet genomförts.

- Det har gått väldigt bra och vi har i stort sett följt tidplanen hela tiden.
Bron är en samverkanskonstruktion med stålbalkar i nio spann och betongfarbana. 2 300 kubikmeter betong och 220 ton armering har gått åt.

Förutom ett tiotal man från Peab har Noås från Örnsköldsvik genomfört schaktning och spontning av stöden.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.