Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Litauer sa upp sig efter konflikt med anläggningsföretag

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Anläggnigsföretaget Svenska Väg och dess ägare Lars Elofsson har hamnat i blåsväder. Sex litauiska arbetare har tagit kontakt med Byggnads och hävdar att chefen hotat dem.

-De säger att han hotade med att skicka jugoslaver på dem om de inte var ur baracken före kvällen. Nu ville de sluta med tanke på hoten, säger Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggettan.

-Det där stämmer inte alls, säger chefen, Lars Elofsson. Jag har anställt dem och sedan betalt enligt vad vi kom överens om.

Litauerna påstår också att de inte fått betalt för all övertid och de har inte trivts i de personalbostäder i ett industriområde som Svenska Väg erbjudit dem.

-Vi orkar inte mer. Vi vill bara ha ut vår lön och åka hem, säger en av dem, Eugenius Vaicekauskas, till tidningen Byggnadsarbetaren som träffat dem vid Svenska Vägs förråd i västra Stockholm.

Svenska Väg kom i kontakt med litauerna genom att någon som kunde engelska sökte jobb åt dem.

De är diversearbetare, inga byggnadsarbetare. Lars Elofsson säger att han inte alls gett dem sparken, vilket de uppgett, han har en helt annan bild av vad som var problemet.

-De super som svin och det går inte vi med på. När de satt och söp i våra personalbodar så sa jag till dem att de inte får vara där, det får de bara vara när de jobbar. De får inte disponera våra personalbodar för att dricka sprit under arbetstid, säger Lars Elofsson.

Nu har de sagt upp sig själva och Lars Elofsson ser det som en bra lösning, annars hade han varit tvungen att säga upp dem. De ville lämna arbetsplatsen direkt men jobbar under uppsägningstiden.

-Jag faxade in deras uppsägningar till företaget och förklarade för dem vilka konsekvenser det skulle få om de inte skulle jobba under uppsägningstiden, säger Lars-Göran Bromander.

Han medger att en del av litauerna misskött sig när det gäller alkoholen.

Trots det väntar en förhandling i den konflikt som rör arbetstiden. Litauerna säger att de jobbat mellan 230 och 250 timmar i månaden istället för de 170 till 180 som de fått betalt för. De anser sig därför ha lönefordringar på företaget. Men Lars Elofsson säger att han inte beordrat någon övertid.

-De har gått ut och jobbat utanför arbetstid. De har sagt att de är i Sverige för att jobba men vi har sagt åt dem att de inte kan göra så, vi måste veta var de är någonstans, säger Lars Elofsson, som också motsätter sig att deras övertid skulle vara av den omfattningen. Det rör sig om betydligt färre timmar och de har dessutom kvittats mot frånvarotid.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.