Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Malmös anläggningar fallfärdiga

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Malmös fritidsförvaltning har inte haft någon underhållsplan för de kommunala fritidsanläggningarna. Underlåtenhet att renovera har lett till att skicket är så dåligt att flera anläggningar nu riskerar rivning.


Simhallen Aq-va-kul, kallbadhuset vid Sibbarp, kallbadhuset vid Ribersborg och Baltiska hallen - samtliga har dömts ut av byggnadsteknisk expertis, skriver Sydsvenskan.
Aq-va-kul har stängts av och alla ytskikt måste bytas ut. Cement- och betonginstitutet, CBI, har tagit prover runt 50-metersbassängen och äventyrsbadet. Det läcker och kloridnivåerna är extremt höga, vilket gör att armeringen rostar - och det kan leda till att betongen sprängs bort så att bärande pelare förlorar sin bärkraft. Även VVS och elanläggningar har dömts ut och måste bytas.
-Den mest åtgångna delen är 50 år och simhallar blir inte mycket äldre än 40-50 år. Den är också i behov av tilläggsisolering och kanske byte av fönster. Det är mycket tveksamt om det finns ekonomi i att renovera, säger byggteknikkonsulten Björn Uddvik till Sydsvenskan.
Björn Uddvik blev uppmärksam på att situationen vid Baltiska hallen, en idrottshall byggd 1964, också var allvarlig. CBI genomförde provtagningar - och de rapporterade om rost, läckor och sprucken betong.
Ett undersökt skärmtak döms ut helt och väder och vind har slitit på Baltiska hallens yttre. Betongen skyddar inte längre armeringen, som har rostat och lett till sprickbildning i betongen.
Björn Uddvik var även anlitad som konsult vid kallbadhuset på Sibbarp som ska rivas på grund av underhållsbristerna.
-Om övriga anläggningar i Malmö skötts på samma sätt som de jag sett kan det se illa ut,  säger han.
Ytterligare en anläggning med stora brister har upptäckts. Det är kallbadhuset vid Ribersborg där både balkar och pålar av stål har rostat mycket kraftigt, och de är fästa i badbryggorna med vinkelstål, som mist all hållfasthet och faller sönder helt för enkla hammarslag. Träpålarna är också svårt skadade av is, vågor och maskangrepp. I nivå med vattenlinjen har pålarna nötts av, i vissa fall så mycket att pålarnas diameter har minskat med 70 procent.
Fritidsförvaltningen beställde för tre år sedan en rapport från konsultföretaget Carl Bro, som rapporterade om bristerna redan då. Men rapporten hemlighölls och renoveringen är ännu inte påbörjad
Det kommer att kostad mer än en halv miljard kronor att renovera de kommunala anläggningarna.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.