Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Mätning ger effektivare anläggning

Publicerad: 28 oktober 2010, 12:29

Genom att mäta styckkostnad skapas en modell som alla kan enas om för att mäta produktiviteten.


Tyckande och generaliseringar präglar debatten om dålig produktivitet i anläggningssektorn. Ofta har man talat förbi varandra i en diskussion som har handlat om äpplen och päron. Men snart kommer en metod som gör att alla kan diskutera samma sak.

Den svenska anläggningsbranschen omsätter ungefär 100 miljarder kronor per år. Under 2009 beställde Banverket och Vägverket, alltså nuvarande Trafikverket, entreprenader för ungefär 40 miljarder kronor.

Rimligtvis finns det en besparingspotential – något som skulle få stor betydelse för all inblandade aktörer.

I en ny rapport rekommenderar Statskontoret att Trafikverket ska genomföra mätningar på alla nya upphandlingar. Tanken är att använda styckkostnader som indikator för att följa produktivitetsutvecklingen.

– Det är ett sätt att fånga produktiviteten och poängen är att styckkostnader är lätt att förstå och lätt att förankra. Man får ett svar på frågan: Hur mycket väg och järnväg får vi för pengarna? Det här kan alla ha en relation till eftersom vi använder styckkostnader till vardags, säger Pål Wilkens på Statskontoret.

– Nackdelen är att styckkostnaden i sig säger väldigt litet. Styckkostnaden för en kvadratmeter väg är rimligtvis högre i Stockholms innerstad än i Norrbotten. Därför föreslår vi också att Trafikverket använder olika indikatorer som kan förklara produktivitetsutvecklingen, säger Pål Wilkens.

Det handlar om indikatorer som andel arbete utfört i storstadsmiljö, andel tilläggsbeställningar, antal anbud per upphandling, prisindex, avvikelser, andel upphandlingar enligt de kriterier om utökad samverkan som Förnyelse i anläggningsbranschen har tagit fram samt Konjunkturinstitutets Konjunkturbarometer.

På hösten 2009 fick Statskontoret i uppdrag att lämna förslag till modeller och metoder för att mäta total produktivitet och arbetsproduktivitet samt utvecklingen av innovationer.

– När det gäller innovationer och produktutveckling menar vi att upphandlingarnas utformning är av avgörande betydelse. Här föreslår vi att upphandlingarna systematiskt analyseras för att se hur olika modeller bidrar till nytänkandet, säger Pål Wilkens.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.