Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

NCC bygger alpin arena inomhus

Publicerad: 28 september 2011, 13:45

Nu startar projekteringen för en alpin året runt-anläggning i Bålsta tillräckligt stor för världscuptävlingar inomhus.


NCC går in som delägare i Skipark 360, anläggningen som är tänkt att bli Sveriges första inomhusarena för alpin skidåkning, längdåkning och skidskytte. I samarbetsavtalet med Skipark 360 ingår också att NCC ska projektera och bygga anläggningen som i bästa fall kan byggstarta 2013-14 och som beräknas betinga en investering i storleksordningen 1,5-2 miljarder kronor.

Platsen är Håbo kommun, med Bålsta som tätort, omkring 5 mil norr om Stockholm och den nya anläggningen är tänkt att bland annat få en 700 meter lång inomhusbacke med 160 meters fallhöjd, en längdåkningstunnel på 3,5 kilometer och en arena för skidskytte, konståkning och bandy.

Initiativtagare till Skipark 360 är Glenn Bovin och Per Hammarström, som båda varit alpina tävlingsåkare och som är engagerade i Bålsta skidklubb.

– Idén föddes i vår lokala skidklubb. Vi började spåna kring om man inte kunde bygga ett skal runt backen så att man kunde åka när man ville. Vi kände till anläggningen i Dubai och visste att det fanns inomhusbackar i Holland. När vi grävde vidare upptäckte vi att det fanns ett trettiotal inomhusanläggningar runt om i världen. De flesta har gott om besökare och genererar goda ekonomiska resultat, säger Glenn Bovin.

– Arenans besöksunderlag känns optimalt med det geografiska läget i Bålsta. Vi är omgivna av 3,5 miljoner invånare som sitter med mindre än en timmes bilresa från anläggningen.

Skipark 360 har planerat finansieringen som en trestegsraket. I den första fasen behövs 30-60 miljoner kronor som i första hand ska täcka projekteringen och det arbete som NCC och arkitekten CF Möller/Berg Arkitektkontor lägger ned under detta inledande skede. Berg Arkitektkontor ritade för övrigt Globen i mitten av 1980-talet.

I fas två, efter att detaljplanen är klubbad, kommer nästa emission där tanken är att nya investerare ska gå in med 700 miljoner kronor. Den tredje fasen är finansieringen av själva bygget och här ska minst 50 procent komma från det egna kapitalet och resten lånas upp.

Den första tunga investeraren som går in i ett delägarskap i fas ett är NCC.

– Vi menar att det finns ett behov av den här typen av anläggning och att det är en investering som verkligen skulle gynna Stockholmsregionen och Mälardalen, säger Tomas Carlsson, chef för NCC Construction Sverige.

– Vi kommer in tidigt i projektet och kan tillsammans med andra aktörer utveckla de metoder och den teknik som krävs. Vi har bygg den första skidtunneln i Sverige i Torsby i Värmland, vi byggde Globen på sin tid och Turning Torso i Malmö. Det handlar i samtliga fall om att ta in och applicera ny teknik på ett optimalt sätt. Komplexa projekt som detta är perfekta för partneringupplägg, säger Tomas Carlsson.

Skipark 360 kan bli den första inomhusarenan i världen som är tillräckligt lång och brant för att klara kraven för att få arrangera alpina världscupstävlingar. Förutom utförsåkning, längdåkning och skidskytte kommer arenan även att inrymma en isyta för konståkning, curling, bandy och ishockey samt en funpark för freestyle, freeride, jibb och brädåkning.

– Vi satsar på en bred målgrupp med barnfamiljer och ungdomar. Vi kalkylerar med drygt en halv miljon besökare per år och en omsättning på 300-400 miljoner kronor från liftkort, uthyrning av skidor och utrustning, skidskolor, events, restauranghyra med mera. Vi räknar med en "payback time" på fem till sex år, säger Glenn Bovin.

Global trend
Runt om i världen finns cirka 30 inomhusanläggningar för alpin skidåkning. De flesta ligger i Holland (sju stycken), Storbritannien (sex stycken) och Tyskland (fem stycken). För längdåkning finns i dag sex tunnlar. Fyra i Finland, en i Tyskland och Torsbytunneln i Sverige.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.