Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

NCC fortsätter på Östra länken

Publicerad: 4 november 2019, 09:01

Östra länken prisades med Årets Bygge 2018. Nu fortsätter NCC och Luleå kommun sitt samarbete kring kommunens VA.

Foto: Mattias de Frumerie

NCC fortsätter att bygga ut vatten- och avloppssystemet i Luleå. Projektet Östra länken, Årets Bygge 2018, får en ny etapp med 3,6 kilometer nya ledningar.

Ämnen i artikeln:

anläggning

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


NCC har i samverkan med Luleå kommun genomfört de tidigare etapperna i Östra länken och har nu fått i uppdrag att utföra ytterligare en etapp. NCC ska anlägga 3,6 km nya vatten- och avloppsledningar och utföra förberedande anläggningsarbete för en ny pumpstation i ett av Luleås mest bevaransvärda skogs- och strandmiljöer. Ledningssystemet i denna etapp passerar under riksväg 97, genom en idrottsanläggning och ett skolområde i stadsdelarna Notviken och Tuna.

− Samarbetet med NCC har fungerat väldigt bra genom åren. Vi ser tydliga fördelar både i projekterings- och utförandeskedena och i synnerhet när vi ska ta oss fram i dessa bostadsnära och miljömässigt känsliga områden. Tillsammans har vi hittat flera lösningar som vi inte hade sett om vi inte samverkat med NCC, säger Malin Suneson, projektledare Luleå kommun.

De tidigare etapperna på Östra länken fick 2018 ta emot priset som Årets Bygge. Projektet uppmärksammades för sin avancerade teknik och goda säkerhet i kombination med ett gestaltningsprogram kopplat till vatten.

LÄS MER: Vattnets motorväg lindrar växtvärk

I alla Östra länkens etapper ställs höga krav på miljöhänsyn och stort fokus ligger på att bevara känsliga natur- och kulturområden.

− Vi har nu arbetat med Östra länken i ungefär fem år och har god insyn i projektet och dess möjligheter och utmaningar. Kommunens fortsatta satsning på ledningsnätet ger möjligheter för Luleås tillväxt och jag är övertygad om att arbetet i den här etappen även kommer att skapa mervärden för kommunens innevånare, säger Erik Sandström projektchef NCC Infrastructure.

Den nya etappen som benämns som 4E, är indelad i fem delar. NCC:s uppdrag är i dagsläget att utföra del 1 och 4 av dessa fem delar. Ordervärdet för dessa uppgår till cirka 70 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev