Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

NCC säljer merparten av sina fastigheter

Publicerad: 6 mars 2008, 13:40


AV PER HINDERSSON

Att NCCs förvaltningsfastigheter var till salu har inte varit någon hemlighet. Nu har man hittat en storköpare. Whitehall Funds köper 40 NCC-fastigheter i Sverige för 3 950 Mkr, vilket för NCCs del betyder en reavinst på 430 Mkr. De nya ägarna tillträder - förutsatt att affären får godkänt av Konkurrensverket - den 28 juni i år.

-Vi har tidigare uttalat vår ambition att sälja våra förvaltningsfastigheter inom två år, det vill säga före utgången av 2003. Med denna affär har vi tagit ett mycket stort steg för att nå det målet. Jag kan dessutom konstatera att reavinsten på föräsljningen visar att det är betydande övervärden i vårt fastighetsbestånd, kommenterar Magnus Mannesson, vd på NCC Property Development.

Den uthyrningsbara ytan på de 40 fastigheterna är 240 000 kvm och har ett samlat hyresvärde på ungefär 400 Mkr. Merparten (ungefär hälften av ytan) ligger i Stockholm. Men affärspaketet innehåller även fastigheter i Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Strängnäs.

Bland de fastigheter som NCC nu säljer ingår bland annat Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm och NCCs och ICAs huvudkontor vid Järva Krog i Solna.
Efter Whitehall-försäljningen återstår för NCCs del endast ett förvaltningsbestånd till ett bokfört värde av knappt 1,3 miljarder kr.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.