Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

NCC tar hand om sitt eget avfall

Publicerad: 10 september 2015, 13:33

NCC recycling som ska hantera och återvinna byggavfall öppnade fredagen den 11 september.

Foto: NCC

I morgon, fredagen den 11 september, inviger NCC sin nya anläggning för att hantera bygg- och anläggningsmaterial. "Genom att etablera en egen verksamhet så hjälper vi oss själva och branschen att sluta vårt eget kretslopp", säger Birgitta Norberg, kommunikationsstrateg på NCC Roads.


Ämnen i artikeln:

NCCåtervinningbyggavfallNCC Roads

Anläggningen NCC Recycling i Utby i Partille i Göteborg ska kunna ta hand om och bearbeta allt bygg-, anläggnings och rivningsavfall som en byggarbetsplats genererar. Avfallsmaterialet ska återvinnas för att sedan säljas och kunna användas på nytt.

– Det finns andra aktörer som tar hand om avfall, och vi kommer ha stort samarbete med de aktörer som redan finns. Det kommer att ta ett tag innan vi kommer upp i volym. Men vi som byggare har väldigt mycket kunskap om verksamheten och hur det ser ut på byggarbetsplatsen och därför tror vi att detta är sätt att effektivisera avfallshanteringen, säger Birgitta Norberg.

Tanken är att sy ihop människor som kan avfallshantering med människor som kan byggbranschen.

Det finns flera skäl till att NCC tar detta steg.

– Vi vill dra vårt strå till stacken. Redan i dag görs mycket i branschen, som ju är mycket reglerad, men vi behöver klättra högre på avfallstrappan, så att mer material kan återvinnas och förädlas till andra produkter, säger Birgitta Norberg.

Genom att ha avfallshanteringen i egen regi innebär också att man lättare kan få med återvinningsaspekterna redan i upphandlingsskedet.

– Att minimera miljöbelastningen är något som alla beställare tar upp, säger Birgitta Norberg.

Avfall från bygget av Drottning Silvias barnsjukhus är först ut att hanteras i anläggningen i Partille. NCC planerar att öppna fler avfallsanläggningar i storstads- och tillväxtregionerna i landet.

Så mycket avfall produceras i byggbranschen

■ Enligt en rapport från Naturvårdsverket våren 2015 uppskattas den totala mängden avfall från byggande och rivning till cirka 2,2 miljoner ton per år.
■ Av det är cirka 0,9 miljoner ton asfalt som tidigare inte inkluderats i uppföljningen av avfallsmålet. Orsaken är att asfalten härrör från Trafikverkets verksamhet och att de inte rapporter den som avfall eftersom den går direkt till asfaltverk för återvinning.
■ Enligt Sveriges nationella avfallsplan ska minst 70 procent av byggavfallet återvinnas till 2020. Enligt Naturvårdsverkets rapport kan detta målet redan ha uppnåtts, fem år före tidplanen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.