lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Nu rullar NCC:s dumper i fossilfritt stål

Publicerad: 18 augusti 2022, 11:35

Anläggningsmaskinen, en A30G ramstyrd dumper, är tillverkad av Volvo Construction Equipment med fossilfritt stål från SSAB och kommer att användas i NCC:s dagliga verksamhet i stentäkten i Södra Sandby. Foto: NCC

Världens första anläggningsmaskin tillverkad med fossilfritt stål har anlänt till NCC:s stentäkt i Södra Sandby utanför Lund.

Ämnen i artikeln:

NCCVolvoanläggningBuilding Sustainabilityhållbart byggande


Anläggningsmaskinen, en A30G ramstyrd dumper, är tillverkad av Volvo Construction Equipment med fossilfritt stål från SSAB och kommer att användas i NCC:s dagliga verksamhet i stentäkten, skriver NCC i ett pressmeddelande.

 

– Dumpern som nu tas i drift av NCC inleder skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och är den första i fossilfritt stål som levererats till kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Melker Jernberg, vd Volvo CE. 

Läs även: Elektrifierade arbetsmaskiner – här för att stanna 

Maskinen överlämnades av Volvo CE till NCC under en ceremoni i anslutning till FN:s klimatkonferens Stockholm +50 tidigare i år. Dumpern är av modellen A30G och är producerad i Volvo CE:s anläggning i Braås, Sverige, med fossilfritt stål från stålbolaget SSAB, vilket ger ett betydligt lägre CO2-utsläpp jämfört med en maskin i vanligt stål. 

Ylva Lagesson, affärsområdeschef NCC Industry och Melker Jernberg, vd Volvo CE. Foto: NCC

Maskinen är bränslesnål och kommer att drivas med HVO, biodiesel. Den rullar nu i NCC:s stentäkt i Södra Sandby utanför Lund, där den kommer vara en del av arbetet med att producera stenmaterial till nya vägar, infrastruktur, hus och andra byggprojekt.  

Läs även: Volvo leder utvecklingen av eldrivna arbetsmaskiner 

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har denna världskändis på plats i NCC:s täkt. Samhället är beroende av sten- och bergmaterial under överskådlig tid framöver för att bygga den infrastruktur som efterfrågas. Det är då viktigt att vi bedriver arbetet i våra täkter på ett hållbart sätt. Här ser vi att till exempel maskiner och teknik kan bidra till minskade utsläpp, säger Ylva Lagesson, affärsområdeschef NCC Industry. 

Läs även: Skanska om testet med förarlösa fordon: ”Högre effektivitet men mindre flexibilitet” 

NCC och Volvo Group har samarbetat under flera års tid för att tillsammans söka innovativa lösningar och ny teknik som kan driva utvecklingen framåt och som går i linje med NCC:s hållbarhetsmål. Till exempel arbetar parterna med effektiva lastningsmetoder för minskat antal transporter i projekt Västlänken i Göteborg, uppger NCC.  

– För att den hållbara förflyttningen ska vara möjlig behövs långsiktiga och proaktiva samarbeten likt det vi har här i Skåne med Volvo CE och SSAB. Jag hoppas att täkten i Södra Sandby kan fortsätta vara en plats där vi testar ny teknik och hållbara lösningar, säger Ylva Lagesson. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev