Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Ny dykarskola startar i höst

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Från och med i höst finns det en kvalificerad yrkesutbildning för anläggningsdykare i Sverige.

Branschens företag har hittills själva fått utbilda sin personal i samarbete med Försvarsmaktens Dykeri- och Navalmedicinska centrum, DNC, i Karlskrona men nu startar en nationell yrkesutbildning med statlig finansiering vid Lindholmens gymnasium i Göteborg.

Initiativet till utbildningen kommer från Dykentreprenörerna inom Sveriges Byggindustrier, DIB, som länge arbetat för en riktig yrkesskola.

- Det här är slutresultatet av mer än två års hårt arbete från DIBs sida, säger en nöjd Jörn Ryberg, ordförande i DIB och vd för Marcongruppen i Ängelholm.

Yrkesutbildningen blir tvåårig och kommer att ta in 20 elever vartannat år, vilket motsvarar antalet lärlingar i nuvarande system. Företagen kommer fortfarande att ha stor del i den praktiska delen av utbildningen eftersom en tredjedel av utbildningen består av praktik, men man slipper den teoretiska delen som varit mest problematisk.

- Det kommer att innebära att vi får medarbetare som har en helt annan grundutbildning än i dag. Det är också ett led i att vi tagit åt oss av den kritik som riktats mot arbetsgivarna i branschen, att vi inte klarat av de teoretiska bitarna på ett korrekt sätt, säger Jörn Ryberg.

I dag finns två utbildningsvägar för anläggningsdykare. Vanligast är lärlingsutbildningar som genomförs på ett godkänt dykeriföretag, kompletterat med tre veckors utbildning och dykprov på Marinens dykarskola. Den andra möjligheten är genom traditionell bygg- eller svetsutbildning i gymnasieskolan kompletterat med två års praktik i anläggningsbranschen och en 19 veckor lång dykarutbildning hos marinen. Dessa vägar kommer att finnas kvar även i framtiden även om det är högst osäkert om dykeriföretagen kommer vilja bekosta utbildningar när ett nytt, statsfinansierat alternativ finns.

Anläggningsdykare måste enligt kollektivavtalet vara utrustade med en så kallad dykarbok som fungerar som yrkesbevis. Den nya utbildningen finns av naturliga skäl inte reglerad i det befintliga avtalet som en framkomlig väg till yrkesbeviset men det ska inte vara något problem, menar Jörn Ryberg.

- Det blir samma princip som om en yrkesdykare från exempelvis Skottland kommer hit och vill omvandla sitt certifikat hemifrån. Bara man kan uppvisa de 3 600 timmarna som krävs är det inga bekymmer.

Roy Hanson på Sveriges Byggindustrier, som fungerar som sekreterare för DIB, tycker att man bör vänta med att ändra i avtalet.

- Jag anser inte att någon ändring i avtalet ska göras innan man ser hur det här blir. Dessutom har vi ju fortfarande traditionella lärlingar i systemet. Byggnads har velat kollektivavtalsreglera en väldig massa saker och det kan man väl göra om man är överens men man kan inte reglera utbildningen innan man vet hur den blir.

Försvarsmakten är certifierande myndighet och kommer att kontrollera kvaliteten på den nya utbildningen. Efter genomgången utbildning får eleverna B-certifikat som gäller för dykning med luft och tung eller lätt utrustning ner till 50 meters djup.

I dag finns omkring 500 yrkesdykare i Sverige, varav hälften är anläggningsdykare.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.