Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Ny forskningsanläggning ska sätta Solna på världskartan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Till tonerna av en mässingsorkester i bitande kyla och sol togs det symboliska spadtaget för ett Science Park intill Smittskyddsinstitutet vid Karolinska i Solna. Akademiska Hus ska investera drygt 750 miljoner kronor i moderna forskningslaboratorier.


Det är Akademiska Hus som ska uppföra en helt ny anläggning för forskningsföretag inom ramen för Karolinska Holdings verksamhet.

- Vi ska sätta Solna på världskartan, säger en glad Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande. Folk står i kö för att flytta hit.

Akademiska Hus ska investera drygt 750 miljoner kronor i moderna forskningslaboratorier för bland annat biopharmaföretaget Biovitrum. Tre ovala huskroppar, ritade av arkitekt John Tvedt, FFNS, ska uppföras varav de två första ska stå färdiga hösten 2009.

Projektet har utvecklats tillsammans med Biovitrum, Karolinska institutet och Solna kommun.

- Detta är en strategisk investering för att utveckla Campus Solna. Mixen av aktörer i området bidrar starkt till att utveckla hela campusmiljön, säger Lennart Karlsson, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

- Detta kommer att bli en utmärkt bas för vår fortsatta utveckling, säger Mats Pettersson, vd för Biovitrum.

Området är hett. I närheten pågår utvecklingen av Norra Stationsområdet och ett nytt universitetssjukhus planeras i direkt anslutning till Campus Solna.

- Det gör området till en av de mest attraktiva och spännande platserna i Europa, ja, i hela världen för utveckling inom medicin och forskning, säger Lars-Erik Salminen.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.