Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Anläggning

Ny forskningsanläggning

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Till tonerna av en mässingsorkester i bitande kyla och sol togs häromveckan det symboliska spadtaget för ett Science Park intill Smittskyddsinstitutet vid Karolinska i Solna. Det är Akademiska Hus som uppför en helt ny anläggning för forskningsföretag inom ramen för Karolinska Holdings verksamhet.


Karolinska Institutets campusområde i Solna har behållit sin ursprungliga karaktär genom decennier. Nya byggnader har anpassats för att smälta in i det arkitektoniska uttrycket. Området expanderar nu in på granntomten Tomteboda. Karolinska Institutet Science Park får en egen särpräglad profil.
-Vi ska sätta Solna på världskartan, säger en glad Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande. Folk står i kö för att flytta hit.
Akademiska Hus investerar drygt 750 miljoner kronor i moderna forskningslaboratorier för bland annat biopharmaföretaget Biovitrum. Tre ovala huskroppar, Alfa, Beta och Gamma, som nu ritas av arkitekterna Jon Tvedt, Stefan Ekholm, Peter Lindberg, Benjamin Melin Mandre med flera på Sweco  FFNS, ska uppföras varav de två första ska stå färdiga hösten 2009.
Projektet har utvecklats tillsammans med Biovitrum, Karolinska institutet och Solna kommun.
Området är hett. I närheten pågår utvecklingen av Norra Stationsområdet och ett nytt universitetssjukhus planeras i direkt anslutning till Campus Solna. (Se artikel intill.)
- Det gör området till en av de mest attraktiva och spännande platserna i Europa, ja i hela världen för utveckling inom medicin och forskning, säger Lars-Erik Salminen.
Karolinska Institutet Science Park inrymmer tre forskningsbyggnader som omfattar ca 33 000 kvadratmeter. Omkring 600 personer beräknas arbeta i området när det är klart. De tre byggnaderna är sju våningar höga, ellipsformade och ska bindas samman med en tvåvånings entré- och inlastningsbyggnad. En förbindelsegång på det femte planet sammanlänkar två av byggnaderna. Byggstart sker under våren 2007.
- Det känns jättespännande och stimulerande att få vara med och skapa detta vetenskapscentreum, säger Jon Tvedt. Jag träffar honom och hans kollega Benjamin Melin Mandre hos Sweco FFNS på Södermalm i Stockholm där de huserar i ett gammalt före detta bomullsspinneri från 1800-talet. Kontoret har öppna ytor med stora fönster från golv till tak. Industrikaraktären är påfallande. Vi sitter i ett glasat konferensrum med röd fondvägg dricker kaffe och samtalar om det nya vetenskapscentret vid Karolinska.
- Vi vann en arkitekttävling 2001 i hård konkurrens tillsammans med arkitektkontoren Berg/Wingårdhs, Dunge och AIX, berättar Jon Tvedt
Det nya vetenskapscentrumet har ett starkt formspråk med sina ellipsformade byggnader. De runda formerna möjliggör byggnader som placeras tätt ihop och det skapas siktlinjer emellan husen. Vår grundidé är att det ska vara hus i park. Intill finns en vitsippsbacke och entrébyggnaden får ett sedumtak, där grönskan växlar efter årstiderna.
Sjuvåningsbyggnaderna får höga fönsterband och prefabricerade betongelement slipade till en graftitgrå glans.
- I det här projektet vill vi skapa en innovativ arkitektur som ger ett kraftfullt uttryck i gestaltningen och skärpa detaljerna. Alla i branschen är mycket mer intresserade av arkitektur idag, det har blivit ett viktigt sätt att stärka företagens varumärke, säger Benjamin Melin Mandre.
Byggnaderna får undervisningsytor, kontor och kompletta laboratorielokaler från 400-1200  kvadratmeter per våningsplan. Här byggs även ett café,  konferensrum och en väl tilltagen reception. En central korridor löper genom varje huskropp. Den sammanlagda lokalytan blir cirka 25 000 kvm.
Området exploateras i tre etapper.
- Samarbetet med konstruktions- och installationskonsulterna är mycket bra, säger Jon Tvedt som är ombud för konsultgruppen.
- Särskilt utmanande är också att vi under byggtiden arbetar parallellt med programhandlingar för hyresgästerna, systemhandlingar och detaljprojektering. Många speciella krav ska vävas samman med givna förutsättningar. Det är en öppen process där vi flyttar om byggklossarna utan att själva grundidén ändras. Det är viktigt.

Fakta

Hyresgäst: Biovitrum AB
Byggherre: Akademiska Hus Stockholm AB
Fastighetsförvaltare: Akademiska Hus Stockholm AB
Projektledning: Akademiska Hus Stockholm AB
Total bruttoarea: 31 000 kvm
Tidplan: 2007-2009
Projekterings- och byggledning: CondoConsult AB, Bonek
Arkitekt: Sweco FFNS Arkitekter AB
Byggnadskonstruktör: Knut Jönson Ingenjörsbyrå i Stockholm AB
VVS-konsult: Energo AB
Elkonsult: Energo AB
Styr- och övervakningskonsult: Energo AB
Brandskyddskonsult: Brandskyddslaget AB
Landskapsarkitekt: Naturvårdsbyrån Orback AB
Akustiker: Akustikon AB
Hyresgästkonsulter
Projektledning: CondoConsult AB
Inredningsarkitekt: Reflex Arkitekter AB
Säkerhetskonsult: Energo ABJon Tvedt
Ålder: 60 år.
Bakgrund: Född i Oslo. Byggnadsingenjör, arkitektexamen Chalmers i Göteborg, 1973. Specialitet: Industrihus, kontor och fabriker. Jobbat på Bergströms arkitektkontor, HJS, senare FFNS och nu Sweco FFNS.
Familj: Gift, fem barn och sex barnbarn. Bor i eget ritat hus på Ingarö. Husdjur:  En hund, fyra höns, en tupp och en "halv" häst.
Intressen:  Arkitektur och båtliv.
Dold talang: Tävlingsseglat i många år.

Benjamin Melin Mandre
Ålder: 33 år.
Bakgrund: Arkitektexamen KTH, Stockholm. Arkitektur, landskap och stadsbyggnad, Etsab, Barcelona.
Familj: Gift, ett barn. Bor på Gärdet i Stockholm.
Intressen: Arkitektur, konst och musik. Spelat saxofon.
Dold talang: Rider så ofta det går, grafisk formgivning, har jobbat som art director, journalist och arkitekturkritiker

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.