Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Nya lån ska täcka underskottet för Holmenkollen-anläggningar

Publicerad: 19 augusti 2009, 10:02

Oslo kommun ska ta nya lån för att täcka underskottet i Holmenkollen. En rapport från konsultföretaget Metier visar att idrottsanläggningarna kan bli hela 600 miljoner dyrare än planerat och att slutnotan kan bli 1,8 miljarder.


Under denna veckan kommer kommunfullmäktige att lägga fram ett förslag till kommunledningen att projektet kommer att slutföras så att skid-VM kan hållas som planerat under 2011. Detta ska inte gå ut i andra sektorer i Oslo kommun, lovar byrådsledare Erling Lae (H).
- Vi kommer inte att göra några ändringar i budgeten, däremot ska vi ta nya lån för att täcka merkostnaderna på 600 miljoner, säger Lae till NTB.

Han förväntar sig inget stöd från staten, men anser att kostnaden borde delas 50-50 med staten.
– Så blev det inte. Nu har vi inte tid med några långa diskussioner med staten, så vi tar hand om det här själva, säger Lae.

Rapporten från Metier visar att anläggningarna kan bli hela 600 miljoner dyrare än planerat och att slutnotan kan bli 1,8 miljarder.

Som en följd av detta har byrådet Anette Wiig Bryn (FRP, Framstegspartiet) ställt sin plats till förfogande, och Erling Lae har valt att tillmötesgå denna önskan. Erling Lae säger att han inte kritiserar Anette Wiig Bryn personligen.
– Så är den politiskt brutala världen; du ställs politiskt ansvarig för något som du själv inte kunnat påverka, säger Lae. Han lovordar Wiig Bryn för att ha genomfört åtgärder för att ha försökt stävja överskridanden av budget – även om åtgärderna visat sig vara för svaga.

Tills vidare blir Jöran Kallmyr (FRP) byråd för näringslivet och idrotten. Han är redan byråd för miljö-och transportområdet.

Jöran Kallmyr säger att han senare i höst kommer att presentera en rapport om vad som har gått fel i detta projekt, där hans partikollega Anette Wiig Bryn varit ytterst ansvarig.
– Det har varit många överskridanden, och summan har ökat genom flera omgångar. Vi hoppades att det skulle sluta i 1,2 miljarder, men den här rapporten visar något annat. 600 miljoner är väldigt mycket pengar, men vi måste ha Holmenkollen i Oslo, säger Kallmyr till NTB.

Enligt den avgående Anette Wiig Brynorsak är orsaken till budgetöverskridandet att projektet har blivit mer omfattande och komplicerat än vad man kunnat förutsäga när arbetet började. Hon menar att projektet har utvecklats till ett mer ambitiöst projekt än vad man först trott.

Rapporten från Metier visar att projektledning, konsulter och arkitekter har underskattat konsekvenserna av starka påtryckningar. Komplexiteten i projektet gör att Metier nu förväntar sig en slutgiltig faktura på 1,8 miljarder.

Anette Wiig Bryn säger att hon började ta emot orossignaler den 18 Mars i år. Fram till dess gick allt enligt planerna; snabbt och ekonomiskt.
- Omedelbart när jag emottog dessa orossignaler, vidtog jag några åtgärder som var nödvändiga för projektet. En byggkommitté tillsattes, projektets organisation förstärktes och vi anställde en byggherre på heltid, säger Wiig Bryn.

Vid ett möte mellan kommunfullmäktige och byggmästare den 1 april i år bad Anette Wiig Bryn om en särskild översyn av den nya anläggningen i Holmenkollen.

Vid ett nytt möte den 22 april klargjordes att projektledningen nu arbetat med en ny osäkerhetsanalys och att denna skulle skilja sig från den rapport som lades fram den 18 Mars.

Enligt byrådsleder Erling Lae har det visat sig att projektledningens beräkningar varit för optimistiska. Den ekonomiska krisen, i form av konkurrens, har heller inte varit till hjälp för projektet.

Erling Lae säger att han har förtroende för att projektet nu är på spåret igen.
Merparten av anläggningarna kommer att stå färdiga för världscupens skidtävlingar kommande vinter. Enligt rapporten är det inte 100 procent säkert att hoppbacken kommer att vara färdig under kommande vinter, något som bland annat hänger ihop med stålleveranser från Polen.
- Om hoppbacken inte är färdig kommer vi att föreslå att Midtstubakken används, säger Lae.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.