Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Nytt kraftvärmeverk byggs i Göteborg

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


Av Marianne Silén
Göteborg Energi ska bygga ett kraftvärmeverk i Ryahamnen. I ett kraftvärmeverk tar man, till skillnad från ett kondenskraftverk, vara på den värme som utvecklas när man producerar el. Kraftvärmeverket kommer att eldas med naturgas och utnyttjar mesta möjliga energi i bränslet.
Värmen som man får från kraftvärmeverket ska användas i fjärrvärmenätet och elen säljas vidare till elbolag.
För varje år växer behovet av el och värme i Göteborg. Därför behöver man producera mer el och värme, öka självförsörjningen, ersätta gamla anläggningar med nya och välja energislag som är bättre för miljön. Anläggningen släpper i princip inte ut något svavel och stoft och kväveoxidutsläppen är mycket låga även i en internationell jämförelse. Rya innebär också, enligt Ola Nordgren, att man kan minska driften i äldre anläggningar. I ett större perspektiv bidrar det även till att vi kan minska behovet av importerad el, som ofta kommer från kolkondenskraftverk i norra Europa.
Den nya anläggningen kommer att producera 1 250 GWh el och 1 450 GWh värme per år. Detta motsvarar cirka 30 proc av Göteborgs behov av el och cirka 25 proc av värmebehovet.
Man  hoppas t kunna börja bygga under 2004. Då skulle kraftvärmeverket vara färdigt att börja leverera el och värme under hösten 2006.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.