Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Ola Månsson om arenaskandalen

Publicerad: 20 februari 2012, 11:42

BI:s vd säger att han vill ha en byggbransch som alla känner stolthet över att vara en del av.


Denna senvinter berättar medierna i stort sett dagligen om korruptionsrättegången i Solna som startar den här veckan. Sex personer står åtalade.

Sune Reinhold, tidigare stadsdirektör i Solna, är åtalad för grovt mutbrott. Han tog emot omkring 900 000 kronor i arvode från företag som arbetar med byggandet av Nationalarenan.

Erik Paulsson, medgrundare till Peab och storägare i fastighetsjätten Fabege, är åtalad för grov bestickning. Ytterligare fyra personer är åtalade för bestickning och eller mutbrott.

Sveriges Byggindustriers vd, Ola Månsson, påminner om byggbranschens arbete mot svartarbete, mutor eller kartellbildningar. I en kommentar säger han:

– För byggbranschen är det naturligtvis inte bra att ett så stort och uppmärksammat projekt figurerar i de här sammanhangen. Jag vill ha en byggbransch som alla känner stolthet över att vara en del av. Därför arbetar vi inom Sveriges Byggindustrier ständigt med att försöka påverka attityder och beteenden som riskerar att skada branschens anseende och viktiga affärsprocesser.

– Vi är en bransch som inte vill ha svartarbete, mutor eller kartellbildningar. Vi arbetar tillsammans med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för att på ett ännu bättre sätt kunna hantera de här frågorna i ett längre perspektiv.

Rättegången väntas pågå i sammanlagt tio dagar. Förhandlingarna skulle ha startat den 20 februari men ställdes då in på grund av att en av försvarsadvokaterna var sjuk.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.