Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Pajala rustar för tidernas byggboom

Publicerad: 13 januari 2010, 13:20

Tre nya gruvor, ett pelletverk, en kortare järnväg och delar av ett anrikningsverk ska stå klart inom ett par år. Dessutom ska upp till tusen gruvarbetare ha någonstans att bo.


Det är samrådsmöte i Tärendö, längdåkningsstjärnan Charlotte Kallas hemby, och kommunchefen Maria Törmä-Lindmark är en av den fem personer starka delegationen på plats. Hon pratar om 2012, gruvorna och 1 000 nya arbetstillfällen till orten.
– Vi kommer att behöva bostäder, förklarar hon och förtydligar:
– Massor av bostäder.

Maria Törmä-Lindmark hoppas på byggboom men slår fast att det inte kommer att bli några kommunala bostäder. I bakgrunden Carl-Johan Riblom, plan- och miljöchef. Foto Anders Boström

Några hus finns redan. Kommunen har halverat befolkningen på ganska kort tid och många har lämnat sina hus tomma. Men det räcker inte på långa vägar.
Vem som ska bygga vet hon inte.
– Inte kommunen i alla fall, vi har inga pengar. Men när det finns folk som vill flytta hit kommer entreprenörer att bygga hus, det fungerar så här precis som på alla andra ställen, säger Törmä-Lindmark.

Ove Kangas och Bengt-Göran Niska är två företagare på orten som redan tjänat pengar inom byggbranschen. Kangas har byggt ett förråd för gruvbolaget Northland Resources borrprover och Niska har satsat på sexbäddsstugor där gruvföretaget hyrt in sig under provborrningarna. Men han har större planer.
– Jag har en hektar mark som är helt klar att bygga på. Alla tillstånd är klara, marken är beredd och det finns vatten, el och avlopp. Det är egentligen bara att börja bygga, säger han.

Syftet var att bygga stugor för turistande laxfiskare och fågeljägare. Men han hejdade sig när gruvan blev allvar.
– Jag ska nog rita om utformningen nu. Jag släpper turisterna och satsar på gruvorna, så jag måste få in fler bäddar i varje hus, säger Niska.

Pajala är Sveriges mest dödsdömda kommun. När det för några år sedan bussades kvinnor till Norrbottens ungkarlar var det i Pajala de klev av. Kvinnounderskottet är påtagligt, det finns faktiskt fler kvinnor runt 80 än 25 år.
Arbetslösheten är hög och ökande i alla branscher.

Men nu hoppas alla på vändningen.

Pajala centrum har inte det utbud de allra flesta är vana vid. I stället för att bo i huvudorten har folk valt att bosätta sig i någon av kommunens 82 byar. Foto Anders Boström

Gruvbrytningen startar 2012, men redan under 2010 börjar arbetet runt omkring.
Gruvbolaget Northland Resources har en investeringsplan runt fem miljarder kronor och till det kommer statliga investeringar i till exempel vägar. Man hoppas också på ett stickspår som kopplas ihop med det finska järnvägsnätet, men där är det bråttom med beslut. Alternativet är en pipeline.

Brytningen av framför allt järnmalm är beräknad till minst 24 år, men gruvbolaget hoppas det kan bli betydligt längre.

Samrådsmötet i Tärendö har ett syfte. I översiktsplanen står det att Pajala inte ska ha gruvnäring, det måste ändras.

Men i samma andetag passar man på att erbjuda attraktivt boende. Kommunen har mer än 100 mil strand längs fem älvar och när strandskyddet under 2010 luckras upp blir dessa ett säljargument. I många andra kommuner vill man skydda stränderna. I Pajala resonerar man tvärtom, närheten till laxälvarna är en del i det paket som ska få människor att flytta dit. Och det behövs. På senare tid har man inte haft mer än en eller ett par villabygglovsansökningar per år.

Älvarna har inventerats och kommunen har redan prickat ut de mest lämpliga platserna för bostäder.

Bengt Niska, kommunalråd, tycker sig se ljuset i tunneln. Han har varit med under hela den 55 år långa nedgången i Pajala.
– Det har legat en död hand över stränderna, där ska många av våra nya invånare bo och trivas, säger Bengt Niska.

Kommunalrådet Bengt Niska har med stöd av femmiljarderssatsningen i gruvorna stakat ut framtiden och han är bergsäker i sin analys: ”Nu vänder det!”. Foto Anders Boström

Han pratar om det attraktiva Pajala. Gruvarbetare ska helst inte komma veckovis med färdiga matlådor utan ta med familjerna och bosätta sig.
– Vi räknar med mycket byggande i kommunen, säger Niska.

Plan- och miljöchef är Carl-Johan Riblom handlägger bygglov och han är väldigt tydlig:
– Vi kommer att bevilja dispenser för strandnära bebyggelse. Bygglov ska inte utgöra några bekymmer för den som vill flytta hit, säger Riblom.

Bengt Niska säger också att det ska utgå väldigt tydliga direktiv att husen ska byggas av trä.
– Vi har en enorm timmertillgång här. På så sätt kan vi sätta fart i skogsbranschen också, säger han och tillägger:
– Alla är välkomna till Pajala.

Fotnot: Bengt Niska och Bengt-Göran Niska är inte släkt.

Anders Boström - anders@bostromstext.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.