måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Peab får stororder i Kiruna – ska bygga badhus för en kvarts miljard

Publicerad: 29 juni 2020, 12:48

Susanne Hallberg är regionchef på byggbolaget Peab som har fått i uppdrag av Kiruna kommun att bygga ett nytt badhus. Foto: We group / Peab

Att bygga badhus är komplext och kräver hög grad av expertkunskap. Efter sommaren börjar Peab bygga en ny badanläggning åt Kiruna kommun som ska stå klar redan om två år. För att lyckas har Peab skapat en expertgrupp som bistår med kompetens under hela projektet.

Ämnen i artikeln:

CMPeabPeab BostadPeab SverigeanläggningsimhallKiruna

AJ


Det är Kiruna kommun genom det badspecialiserade CM-bolaget WEGroup EPCM Projekt som beställt uppdraget och kontraktsumman uppgår till mer än en kvarts miljard kronor, 290 miljoner kronor.

Badhus är en aggressiv miljö, som ställer höga krav på konstruktionen.

Enligt Peabs regionchef Susanne Hallberg är bedömningen att både tidsplanen och de ekonomiska ramarna ska hålla. Peab har byggt flera badhus tidigare och har i dag en egen kompetensgrupp inom badhusbyggnation som bistår med rådgivning och erfarenhetsutbyte till lokala projektorganisationer som ska bygga badhus.

Läs även: Hon lämnar Länshem Skåne för att bli affärschef på Peab i Syd

En av de knivigaste bitarna med att bygga badhus är att det ställs höga krav på ventilation, energianvändning och fuktsäkerhet.

– En av de största utmaningarna är själva klimatet där inne, att man får ventilationen att fungera på ett bra sätt. Badhus är en aggressiv miljö, som ställer höga krav på konstruktionen, säger Susanne Hallberg till Byggindustrin.

Bild 1/3  

Nära 40 procent av badhusets yta kommer att upptas av en teknikavdelning då energieffektiviteten värderas högt i projektet. I det nya Kirunabadhuset satsas det nämligen på en ny typ av energiåtervinning optimerad för badhus där i princip all värme som skapas återvinns och används igen. Även ventilationen är anpassad för badhusbyggnader på ett nytt sätt med en direktväxling av ventilationsluften som kyler ned frånluft och befuktar tilluft.

Läs även: Peab lägger ner flygplats – ”Kan inte ta ensamt ansvar” 

Produktionen av badhuset i Kiruna är den andra etappen av projektet, där Peab sedan tidigare i etapp ett har utfört markarbete och grundläggning.

– Den här etappen vi går in i nu gäller det som är ovanför betongplattan, säger Susanne Hallberg.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan med byggstart i september 2020. De första besökarna beräknas kunna bada under hösten 2022.  

Mer om badhuset i Nya Kiruna Centrum

• Det nya badhuset ersätter Kirunas befintliga simhall och byggs i två våningar om totalt 10 500 kvadratmeter och rymmer hela 14 bassänger, varav två 25-metersbassänger tillhör de största. 

• Här ska finnas plats för motionsbad och multibassänger med höj- och sänkbara bottnar till hopp- och lekbad samt familjeavdelning bastur och vattenrutschbanor. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev