Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Peab tar över NCC-fabriken

Publicerad: 22 augusti 2011, 08:06

Peab bygger upp verksamhet i NCC:s nedlagda fabrik i Hallstahammar.


Efter fyra år av planering och förberedelser öppnade NCC våren 2006 sin fabrik i Hallstahammar och presenterade det smått revolutionerande konceptet NCC Komplett. Företaget blev först ut på den svenska marknaden med en egen fabrik för kompletta flerbostadshusmoduler.

Ett och ett halvt år senare – med drygt 1 miljard kronor nedplöjda i projektet och cirka 300 lägenheter fördelade på 16 flerbostadshus – lades NCC Komplett och fabriken i Hallstahammar ned. Man hade helt enkelt inte lyckats uppnå de förväntade kostnadssänkningarna.

Nu, tre år senare, har Peab tagit över anläggningen.

– Vi köpte fabriken i vintras och har startat tillverkning av betongpålar. Än så länge är det en rätt liten verksamhet, men det är en enormt fin anläggning och både produktionsanläggningen och den strategiska lokaliseringen öppnar för en hel del spännande möjligheter, säger Karl-Gunnar Karlsson, chef för Peab Industri Norden.

Den nya etableringen innebär att Peab har flyttat sin tidigare påltillverkning i Uppsala till Hallstahammar. En del av personalen följer med, men en hel del har också nyanställts. Vid sidan av påltillverkningen har Peab också startat en betongfabrik i Hallstahammar, samt etablerat ett nytt lokalt kontor för Peab Grundläggning.

– Vi utnyttjar än så länge bara en knapp femtedel av produktionsytan och funderar på hur vi ska gå vidare. Det finns en hel del spännande idéer, men det kommer att ta några månader innan vi är redo att presentera planer och fatta investeringsbeslut, säger Karl-Gunnar Karlsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.