Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Projektvision: Jättearena för fotboll i Akalla

Publicerad: 6 mars 2008, 13:41


AV PER HINDERSSON

De flesta, inklusive en majoritet i Stockholms stad och Svenska Fotbollsförbundet, är överens om att Stockholm behöver en ny, uppgraderad nationalarena - dels för stora, internationella forbollsmatcher, dels för stora utomhuskonserter (typ Springsteen eller Stones). Dessutom känner sig både Djurgården och Hammarby inklämda i för små arenor och vill helst spela sina derbyhemmamatcher på annat håll än på Råsunda.

Hittills har det funnits två huvudalternativ - uppgradera Råsunda eller skapa en ny arena på söder. Nu lanseras ett tredje alternativ - att skapa en helt ny stadsdel i Akalla/Kista med bland annat en fotbollsarena på 100 000 kvm och plats för 50000 åskådare, en evenemangsarena (8000 platser) för hockey, basket, konserter med mera, hotell, stormarknad, saluhall, ungdomsbostäder, utbildningsanläggningar och bostäder (både hyresrätter och bostadsrätter). Totalt skulle hela paketet om det genomförs innebära investeringar i storleksordningen 10 miljarder kronor.

Bakom idéerna står föreningen Stockholm/Kista Sport Vision Park med fd Hockeyförbundsbasen Rickard Fagerlund som ordförande och Hardy Hedman (kd) som vice ordförande.

-Vi har jobbat med planering och förprojektering för detta i ett års tid och har hela tiden gjort avstämningar med tjänstemännen i Stockholm. Staden reserverade marken ett år för projektet och den 1 oktober har vi deadline. Till dess räknar vi med att ha avtal klara med områdets tyngre operatörer och byggherrar, kunna presentera finansieringsupplägg och visa upp ett genomarbetat planförslag, säger Rickard Fagerlund.

-Tanken är att upplägget ska vara så bra att staden inte bara kan säga nej och stryka ett streck över projektet, säger Rickard Fagerlund.

Sven-Olof Berglund, före detta Skanska-medarbetare och numera pensionär, har varit tekniskt ansvarig hos gruppen och har jobbat fram en spännande innovativ lösning för arenan. Anläggningen ska ha tak (det går att ha skjutbart tak, men det blir dyrt) och ha kapacitet att ta emot 50000 sittande åskådare på läktarna.

-Nu är det ju inte så värst många matcher eller evenemang per år som lockar 50000 personer och det kostar som bekant att sitta med outnyttjade volymer. Nu har vi jobbat med en lösning där planens golv, med konstgräs, kan hissas upp 15 meter. Arenans läktare krymper därmed till ungefär 20000 platser, samtidigt vi öppnar en yta under arenagolvet som då kan användas kommersiellt på olika sätt, säger Sven-Olof Berglund.

Hardy Hedman:
-Jag ser inte det här i första hand som ett byggprojekt. Det handlar om integration och om att hitta lösningar på de problem vi brottas med i miljonprogramsområdena. Det behövs rejäla grepp, större projekt. Vi behöver draghjälp för att satsningar på service, kultur, butiker och nya bostäder i dessa områden ska överleva. Därför behövs arenorna som dragkrokar.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.