Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Så ska ungdomar få bostad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV ULLA BENGTSON

Obligatorisk bostadsförmedling och bostadsanvisning och statliga kreditgarantier för köp av bostadsrätt är två förslag från Statens bostadskreditnämnd, BKN, för att underlätta ungas etablering på bostadsmarknaden.

En kommunal bostadsförmedling med eventuella förturer för unga samt hyresgaranti skisseras som den snabbast genomförbara lösningen.

Via hyresgarantin skulle fastighetsägaren garanteras att få in hyran under uppsägningstiden när han sagt upp en ung vuxen. Garantin utfärdasav den kommunala bostadsförmedlingen. En del av kommunens kostnader ska staten stå för.

Partiella hyreskontrakt, eller kompisboende, är en annan lösning.

En tredje är statliga kreditgarantier för lån upp till 95 procent av köpeskillingen för unga som vill köpa bostadsrätt. Det skulle underlätta för ungdomar att köpa bostad utan att föräldrarna behöver rycka in.

Ett förslag till statligt topplån för den sista delen av insatsen finns också med i utredningen.

Bakgrunden utredningsuppdraget är att unga vuxna har haft svårare att komma in på bostadsmarknaden sedan 1990. Färre lediga hyresrätter och stor efterfrågan i tillväxtområden är huvudförklaringen.

Smärtgränsen för yngre går vid en månadshyra kring 4 000 kronor. Det klarar man i små, äldre hyresrätter som det också är stor konkurrens om.

BKN:s förslag kommer att läggas till de övriga förslag om bostadspolitiken och finansieringen som ska läggas fram i en bostadspolitisk proposition nästa år.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.