Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Sandells drömprojekt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Arkitekten Thomas Sandell, på SandellSandberg, har designat ett flytande kallbadhus med hotell i form av en ring med fantastisk utsikt över Riddarfjärden. På kvällen ska den glasade anläggningen bada i ett hav av ljus - om allt går som upphovsmännen tänkt sig.


Byggindustrin möter arkitekten Thomas Sandell en solig vårvinterdag på hans kontor i Garnisonen på Östermalm i Stockholm. Han tecknar på en servett hur han har tänkt sig att anläggningen ska gestalta sig med alla sina detaljer.
-Det här är ett landmärke som Stockholm behöver. Vi behöver en byggnad som symbol för Stockholm som vattenstad. Många turister vet fortfarande inte att man kan bada mitt i staden. Se bara på Långholmsbadet när det kom till hur populärt det blev. På sommaren går det att solbada  på bänkarna runt byggnaden. Och på vintern, fortsätter Thomas Sandell, kan man åka skridskor runt anläggningen. Vidare blir det en scen i mitten där man kan ha uppträdanden av olika slag. Det kan bli häftigt, säger Thomas Sandell.
Bygglovsansökan är inlämnad och borgarrådet Mikael Söderlund sägs vara positiv till planerna. Å andra sidan är Stockholms stad alltid försiktig när det gäller stadsbyggnadsfrågor i stadskärnan.
Anläggningen som är stor som en fotbollsplan ska uppföras i kompositmaterial och glas. Man kan säga att den faktiskt byggs som en båt. Tanken är att anläggningen även blir ett landmärke för Stockholms miljötänkande och det rena friska vattnet som vi har här.
Ejnar Söder, ägare till Nordic Hotels, är medfinansiär i projektet. Andra tunga namn som är med i projektet är Olle Lundström, innovator, Business Development, Eventum, Hans Mellström, VM-Data, ägare av bland annat Sandhamns hotell och ekonomen Björn Westerberg. Konstruktör är det världskända engelska konsultföretaget  Arup Construction i London.
- De är duktiga på maritima anläggningar men har även bland annat konstruerat Centre Pompidou, säger Thomas Sandell.
Om allt går enligt planerna kan byggstart ske i höst. Då skulle den gnistrande "diamantringen" kunna stå klar på försommaren 2009.

Fakta
Kallbadhuset rymmer hotell med 70 rum, restaurang, kallbad, uppvärmd pool och en park, promenadstråk, viloplatser och löparbana.
Ytterdiameter: Omkring 125 m. Bredden på ringen, ca 10 - 15 m.
Höjd: Omkring 7 - ll m över vattennivån.
Kostnad:Ca 200 Mkr.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.