Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Shop till you drop

Publicerad: 9 maj 2008, 07:21

Svenska folket gillar att shoppa. Gå och handla är en av våra främsta fritidssysselsättningar, gärna i inglasade anläggningar som stänger ute vinterkylan. Sveriges köpcentra omsätter enligt uppgift över 140 miljarder kronor per år.


Varje år tillkommer några nya köpcentra. Då måste de befintliga investera i om- och tillbyggnader för att möta den ökade konkurrensen. Efter några år är det dags för de nya att tagga upp för att hävda sig. Hur klarar sig våra äldsta shoppingcentra, de som byggdes på 1960- och 70-talen i denna shoppinggalopp? Här är några exempel på vad som görs och planeras.

Det traditionella köpcentrumet är på väg att spela ut sin betydelse. Klimatfrågan, ökad konkurrens samt aktiva unga och äldre ställer nya krav. Det visar den nyligen framtagna rapporten i projektet Handel & Livsstil, lett av Centrumutveckling och Docere.

- Klimatfrågan är här för att stanna. I framtiden kommer vi att få se såväl klimatsmarta köpcentrum som fler miljöprofilerade butiker, säger Magdalena Jönsson, projektledare på Docere.

De senaste 30-40 åren har inomhuscentrum dominerat, men i framtiden kommer framför allt större köpcentrum att utvecklas till utomhusmiljöer med en tydlig prägel av stadskärna med gator och torg. Det finns en ökande efterfrågan på rationell shopping i utomhusmiljö, även i ett klimat som Sveriges. Helt klart kommer vi att se mer spektakulära centrum i framtiden.

Rapporten visar också att de ungas internetvanor och varumärkesfokus ställer nya krav samtidigt som 40-talisterna vill konsumera och vara mer aktiva än sina föregångare.

- Handelsplatsen har i mycket större utsträckning blivit en varumärkesfråga och dagens köpcentrum måste på ett helt nytt sätt vara anpassade till dagens sätta att leva, våra värderingar och behov, säger Stina Samuelsson, projektledare på Centrumutveckling.

Centrumutveckling och Docere har lett projektet tillsammans med tolv klientföretag: Alecta, Axfood, GE Real Estate, ICA Fastigheter, ICA Sverige, ING Real Estate, KappAhl, Nordic Council of Shopping Centers, Rodamco, Steen & Strön, Svensk Handel och Vasakronan.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.