Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Skallen full av komprimerad gas

Publicerad: 6 mars 2008, 13:39


Nu byggs det första lagret för komprimerad naturgas i världen med en volym på 40 0000 kubikmeter. Gasen ska lagras i berget Skallen i Kvibille utanför Halmstad.
Efter en färd i en lång mörk tunnel på 600 meter kommer vi in i ett slutet rum som är 55 meter högt och ca 40 m brett. Fukten dryper från väggarna, belysningen och akustiken är dämpad. Endast ett väsande och fräsande ljud hörs som från en jättedrake. Det är ljudet från svetsarna som är i full färd med att svetsa samman  plåtskarvarna i den stora 520 ton tunga elliptiska cylindern, 35 i diameter och 50 m hög, som ska rymma naturgasen.
I berget ska Sydgas förvara tio miljoner kubikmeter gas i en demonstrationsanläggning. Gaslagret har en totalvolym på 40 000 kubikmeter. Lagret klarar ett tryck  på 200 bar, det vill säga 200 gånger trycket i atmosfären.
Projektet på ca 250  Mkr finansieras av Sydkraft och det statliga franska naturgasbolaget Gaz de France samt till en viss del av EUs utvecklingsprogram Thermine. Tekniken är utvecklad i Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.