Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Skanska renoverar landets största vattenkraftverk

Publicerad: 1 oktober 2019, 13:09

Skanska har tecknat avtal med Fortum Sverige om att renovera Trängslets vattenkraftverk i Älvdalens kommun i Dalarna – ett intrikat jobb som planerats vecka för vecka de kommande fyra åren.

Ämnen i artikeln:

anläggning

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Trängslets vattenkraftverk i Älvdalen är Fortums största vattenmagasin och ett av de största i Norden. Renoveringen är ett resultat av att säkerhetskraven på Sveriges vattenkraftverk har höjts på senare år och i Trängslet måste vattenutsläppet förstärkas.

Mycket komplicerat

Byggkontraktet är värt cirka 320 miljoner kronor och projektet beskrivs av Skanskas distriktschef Marcus Johansson som ”ett av de svåraste jobben vi gör”. Bara planeringen av bygget tillsammans med Fortum har tagit ett år.

– Det här är ett mycket komplicerat uppdrag. Extremfallet om vi misslyckas är att vatten kommer in bakvägen och tränger in i turbinen. Vi har idag en veckoplanering för hela bygget, fyra år framåt i tiden. Det är på den nivån vi befinner oss, säger Marcus Johansson till Byggindustrin.

Marcus Johansson, distriktschef på Skanska säger att renoveringen av Trängslets vattenkraftverk är mycket komplicerat. Foto: Skanska

Det som Skanska ska göra är att spränga en 140 meter lång och 7,4 meter bred tunnel i berget som sedan ska ”kläs” med ett invändigt stålrör för att förhindra att vatten tränger ner i berget och det övriga dammsystemet.

Bergmassor blir förstärkning

Cirka 200 000 kubikmeter berg ska sprängas bort och för att minimera klimatavtrycket tas bergmassorna omhand och förflyttas till en annan del av dammen där de ska fungera som förstärkning. Byggstarten är planerad till oktober 2019 och projektet beräknas vara färdigställt i mitten av 2024.

Som mest beräknas 60 personer arbeta på platsen samtidigt.

– Det är framför allt ett väldigt maskintungt arbete, inte minst med tanke på förflyttning av berget, säger Marcus Johansson på Skanska.

För några år sedan renoverade Skanska vattenkraftverket Lima i Västerdalälven i Malungs kommun men det var ett betydligt mindre arbete.

Mer om Trängslets vattenkraftverk

Trängslets kraftverk ligger i Österdalälven i Älvdalen. Kraftverket uppfördes under åren 1955-1960 där de första aggregaten togs i drift 1960. Under byggtiden var detta en av Europas största arbetsplatser. Vattenmagasinet sträcker sig 70 km i längd. Dammen är Sveriges högsta jorddamm.

Fallhöjd: 142 m

Kapacitet: 300 MW

Normal årsproduktion: 651 GWh

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev