Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Skanska tecknar avtal om ny etapp av ESS

Publicerad: 22 december 2016, 11:35

Forskningsanläggningen i utkanten av Lund blir klar för att ta emot externa forskare 2023.

Illustration: ESS/Team Henning Larsen Architects

Skanska har tecknat avtal med ESS om att bygga den tredje etappen av forskningsanläggningen i Lund. Det innebär att samtliga delar av ESS nu är kontrakterade.


Kontraktet för den tredje etappen av ESS, European Spallation Source, är värt 2,5 miljarder kronor och fördelas mellan Skanska Sverige – 75 procent – och Skanska UK – 25 procent. Byggarbetena som utförs av Skanska beräknas vara slutförda under 2020. Forskningsanläggningen blir klar för att ta emot externa forskare 2023.

Redan 2014 tecknade Skanska och ESS ett samverkansavtal för hela byggprojektet samt ett utförandeavtal för första etappen som bland annat innefattar schaktningsarbeten, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader. Den andra etappen kontrakterades 2015 och avsåg installationer i ett antal byggnader, ställverk och transformatorer, markarbeten inklusive pålning, landskapsarbeten samt betongarbeten till målbyggnad och experimenthallar. Med den tredje etappen är samtliga delar kontrakterade. Den omfattar målbyggnad, experimenthallar, laboratorium, ett antal anslutande byggnader samt installationer i flera byggnader.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.