Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Skräddarsydda kranar effektiviserar produktionen

Publicerad: 19 maj 2008, 12:50

Applikationsspecifika traverser och lyftkranar hjälper Sandvik Hard Materials att öka produktionseffektiviteten på tillverkningsanläggningen i Epinouze i Frankrike som tillverkar många olika slitstarka karbidverktyg och komponenter för bil-, flyg- och massaindustrin samt andra industrisektorer. Konecranes har nyligen uppgraderat alla lyftsystem på anläggningen med totalt 25 nya kranar, telfer och traverser.


Konecranes har specialkonstruerat fem av lyftsystemen, så att de ska få plats i begränsade utrymmen och ge högsta möjliga automatisering. Ett av lyftsystemen är en transportbanemonterad 1-tonsversion av XM-kranen som används för att byta verktyg på produktionsmaskinerna. Den huvudsakliga maskinverkstaden har lågt i tak, så Sandvik har skapat ett skräddarsytt arrangemang med dubbla balkar som ska hålla kranen mellan transportbanorna, för att få den lyfthöjd som krävs. Lösningen innebär att en enda kran kan användas till många fler maskiner, vilket förbättrar produktiviteten.

Lyfteffektiviteten förbättrades ytterligare tack vare Konecranes SXN dubbla kättingtelfer: den ena lyfter verktyget och den andra har en frekvensomvandlarenhet som används för att ge exakt rotation av lasten. Det betyder att verktyget kan riktas in och monteras väldigt snabbt, vilket gör att det går snabbt att byta maskinverktyg mellan olika produktionsserier.

Konecranes vann beställningen eftersom man var villiga att skräddarsy produkterna för att ge optimal prestanda.

- I det här projektet har Konecranes personal agerat som om de vore vår egen ingenjörsavdelning och hjälpt oss att få plats med massor av sofistikerad lyftutrustning på ett begränsat utrymme i vår anläggning i Epinouze, säger Frederic Boulay från Sandvik Hard Materials.

- Vi har förbättrat lyfteffektiviteten på många områden och minskat nedtiden för viktig utrustning i vår produktionsprocess.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.