Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Slottsstallet i Rosersberg blir konferensanläggning

Publicerad: 4 maj 2010, 13:32

Statens fastighetsverk har renoverat slottsstallet vid kungliga Rosersbergs slott med ambitionen att förstärka slottets gamla särprägel.


Renoveringsarbetet har skett i nära samarbete med hyresgästen Rosersbergs Hotell och Konferens och genom slottsarkitekt Eva Göransson vid AIX Arkitekter. Vid den nu avslutade renoveringen, som är etapp ett av två, har ambitionen varit att skapa moderna konferenslokaler samtidigt som byggnadens ursprungliga kvaliteter förtydligats.

Slottsstallet, som uppfördes i etapper mellan 1803 och 1810, ritades av arkitekten Gustav af Sillén. Det användes som stall ända in på 1930-talet och har senare byggts om och brukats som undervisningslokal av bland annat Räddningsverket.

– Genom åren har byggnaden förändrats och byggts om av de tidigare hyresgästerna och många äldre byggnadsdetaljer har gått förlorade. I SFV:s uppdrag ligger dels att utveckla och anpassa byggnaderna för dagens verksamheter, dels att ta tillvara byggnadernas unika kulturhistoriska värden. Därför är det naturligt för oss att lägga stor vikt vid att försöka återskapa de värden som försvunnit vid mindre hänsynsfulla ombyggnader under åren, säger Anders Ahlberg, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Färgsättningen i konferenslokalerna är inspirerad från små fragment som återfunnits. Pelarna i de stora salarna är marmorerade efter en förlaga som återfanns på vinden. Trapphusens pärlspontspanel är lasyrmålad i bränd terra efter en kulör som skrapats fram på panelen. Två mindre mötesrum samt övervåningens grupprum har tapetserats med tapeter som har sin inspiration från tidigt 1900-tal, men i ny design.

Med ganska små ingrepp har Statens fastighetsverk även kunnat anpassa byggnaden till dagens tillgänglighetskrav. En ramp till entrédörren, som gjorts bredare, gör slottsstallet lättillgängligt för rullstolsburna.

Inredningsarkitekt Malin Lindell vid AIX Arkitekter har på uppdrag av Pär Hernell vid Rosersbergs Hotell och Konferens, tagit fram förslag på den lösa inredningen.

Nästa etapp av renoveringen av slottsstallet kommer att påbörjas inom en snar framtid.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News