Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Spektakulär hockeyarena byggs i Örnsköldsvik

Publicerad: 6 mars 2008, 13:42


Av Marianne Silén

Den nya anläggningen på Framnäsudden i Örnsköldsvik som byggs av Skanska ska inrymma hockey men även andra evenemang. Förutom elithockey ska här bjudas på bl a konserter, internationella sportevenemang, konferenser och mässor. Byggnaden som även ska inrymma kaféer, restauranger och butiker  ska kunna ta emot drygt 600 000 besökare
Arkitekt är Bergfjord & Ivarson Arkitekter AB i Karlstad som har goda erfarenheter av hockeyanläggningar tidigare, såsom Cloetta Center i Linköping och Löfbergs Lila Arena i Karlstad. Den senare stod klar 2001 och byggdes även den av Skanska.
- Vi har gjort en gestaltning  som ekonomin tillåter. Vi har goda erfarenheter från hockeyanläggningar som vi ritat tidigare, såsom Cloetta Center i Linköping och Löfbergs Lila i Karlstad, säger arkitekt Ulf Bergfjord till Byggindustrin. Det känns hedrande att få vara med i ett sådant här speciellt projekt.
Stommen i anläggningen är i betong, fasaden består av sandwich- och parockelement.
- Det blir en  silveraktig metallicfasad, mycket glas gör också att byggnaden upplevs ljus och rymlig, säger Ulf Bergfjord.
Utvecklingen av byggnaden i Örnsköldsvik har tagit omkring fyra år bland annat har man inspirerats av liknande anläggningar i Kanada och flera projekt i Europa.
Anders Källström, ordförande i projektgruppen är övertygad om att projektet betyder enormt mycket för hockeyn och för staden Örnsköldsvik. Detta är verkligen välkommer, säger han.
Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB är byggherre. Bolaget ägs av Modo Hockey och Forspro AB i Örnsköldsvik. Det senare bolaget ägs av Kent och Peter Forsberg. De vill genom denna satsning, säger de, trygga hockeyns framtid i Örnsköldsvik.
Hela projektet kommer att kosta ca 235 Mkr. Själva bygget av anläggningen kostar ca 175 Mkr. Omkring 60 Mkr finansieras med EU-pengar.
- Vad arenan ska heta är ännu inte officiellt. Men vi är så övertygade av de positiva möjligheterna för detta att vi startar bygget trots att förhandlingarna inte är klara, säger Åke Eklöf, ordförande i Modo Hockey.
- Det är en stor fördel att vi arbetat tillsammans redan från början och att vi kunnat ta med våra erfarenheter från andra arenabyggen, säger Tomas Eriksson, distriktschef på Skanska Sverige.
- Det finns ingen liknande arena i Norrland. Geografiskt kommer Örnsköldsvik dessutom att få stora fördelar i och med Botniabanan då regionen sammanlänkas med Sundsvall och Umeå.
Anläggningen ska stå klar i juni 2006.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.