Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Storsatsning på Aitik

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Ny satsning gör Aitik till en av Europas största koppargruvor. Totalt satsar Boliden 5,2 miljarder kronor på utbyggnaden som ska fördubbla produktionskapaciteten till 36 miljoner ton malm per år.

Aitik ligger strax utanför Gällivare och ägs av Boliden AB. Gruvan är ett dagbrott och här bryts i huvudsak koppar, zink, guld och silver.

I samband med den nya investeringen byggs det bland annat ett nytt anrikningsverks och en 7 km lång bandtransport mellan krosstationer och anrikningsverk. På så sätt ska av antalet trucktransporter minimeras och driftkostnaderna minskas med 40 procent.

- Idag ligger det gamla anrikningsverket vid kanten av gruvan och på ett av mest mineralrikaste områdena, säger Ulf Söderström på Boliden. Därför byggs det nya anrikningsverket på en ny plats ett par kilometer frångruvan Vi har gjort noggranna mätningar den här gången för att säkerställa att vi inte bygger på ett mineralrikt område.

Projektet beräknas starta vid årsskiftet och ska vara helt klart inom tre år. Det kommer också att innebära en hel del positiva miljöeffekter bland annat minskade utsläpp och en förbättrad vattenanvändning. Byggkostnaderna utgör 10 procent av totalinvesteringen.

- Vi ska själva driva projektet, säger Ulf Söderström. Upphandlingar pågår och vi har fått in en del offerter redan. Men vilka företag vi kommer att anlita som leverantörer är ännu inte helt klart.
Investeringen gör att gruvans livslängd förlängs med tio år från 2016 till 2025. Det nya anrikningsverket beräknas vara gång 2010. Gruvan ska då i genomsnitt kunna producera 100 000 ton koppar och cirka 4 miljoner ton guld per år.

Utbyggnaden kräver också nya tillstånd från Miljödomstolen. Boliden har i dagsläget endast tillstånd för att producera 28 miljoner ton. Företaget räknar med att ha fått klartecken från Miljödomstolen tidigast nästa år.
AV KARIN RUTSTRÖM

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.