Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Sveriges fastighetsägare är köpsugna

Publicerad: 14 april 2014, 09:14

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige, tror att den goda utvecklingen håller i sig. Foto: Fastighetsägarna

Foto: Fastighetsägarna

Nästan 60 procent av landets fastighetsägare planerar att göra större fastighetsförvärv under året. Det framgår av Fastighetsägarnas årliga Sverigebarometer. ”Det är en ganska ljus bild som tecknas i vår barometer” säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.


Mest köpsugna är fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg där cirka 70 procent planerar större fastighetsaffärer det kommande året. Fastighetsägarna som inte planerar några större förvärv anger svårigheten att hitta köpvärda objekt som det viktigast skälet till sin avvaktande hållning.

Köpsuget bland fastighetsägarna hänger ihop med ökad sysselsättning, låga räntor och en känsla av att den svenska ekonomin är inne i en återhämtningsfas.

– Den goda utveckling vi haft de senaste åren håller i sig. Var fjärde fastighetsföretagare uppger att de kommer att öka personalstyrkan under året, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Hela 70 procent av de fastighetsägare som tillfrågats i Sverigebarometern uppger att lönsamheten är bra eller till och med mycket bra. Mest nöjda är fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg. I Malmö uppger däremot 13 procent att lönsamheten för närvarande är dålig och 11 procent tror att situationen kommer att bestå under året. I Göteborg och Stockholm räknar i princip samtliga fastighetsägare med fortsatt god eller till och med förbättrad lönsamhet.

Läs hela rapporten

Här kan du läsa Fastighetsägarnas Sverigebarometer i sin helhet.

Barometern tas fram i samarbete mellan Fastighetsägarna GFR, Fastighetsägarna Mitt Nord, Fastighetsägarna Stockholm och Fastighetsägarna Syd. Barometern tar temperaturen på fastighetsbranschen och publiceras en gång per år. Underlaget utgörs av en webbenkät och riktar sig till cirka 500 större fastighetsägare i 28 städer.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.