Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Sweco renar Kaliningrad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:40


Konsultföretaget Sweco fortsätter att plocka hem miljöuppdrag i östra Europa. Nu har företaget fått två uppdrag för att lösa de svåra problemen med hanteringen av dricksvatten och avlopp i den ryska enklaven Kaliningrad.

Uppdragen är värda 59 miljoner kronor och gäller projektledning av upphandlingen av den nya vatten- och avloppsinfrastrukturen samt projektering av ett nytt avloppsreningsverk.

Vatten- och avloppssystemen i Kaliningrad byggdes av tyskarna när Kaliningrad fortfarande hette Königsberg och var huvudstad i Ostpreussen. Under den sovjetiska, och numera ryska, regimen har infrastrukturen fått förfalla kraftigt. Avloppsreningen är närmast obefintlig och avlopp från halvmiljonstaden Kaliningrad rinner rakt ut i Kuriska lagunen.

Att uppgradera avloppshanteringen är en angelägenhet för hela Östersjöregionen och det finns medel avsatta, bland annat från den så kallade Östersjömiljarden, för att hjälpa ryssarna med de stora investeringar som krävs.

Swecos uppdrag finansieras av Europeiska utvecklingsbanken, EBRD, och Sida.

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.