Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Träta om försenat arenabygge

Publicerad: 27 mars 2012, 13:23

Vems fel är det att Stockholmsarenan blir tre månader försenad? Peab pekar på stomleverantören Betongmästarna i Sverige som främsta orsak. Betongmästarna i Sverige säger att Peab inte alltid har fullgjort sina ekonomiska åtaganden.


– Det har hänt att Peab inte har fullgjort sina ekonomiska förpliktelser gentemot oss och det kan orsaka oss stor skada, säger Rolf Skoog, vd för Betongmästarna i Sverige.

Niclas Brantingson, presskontakt på Peab, ger en helt annan bild.

– Vi har en reglerad betalningsplan som vi följer till punkt och pricka. Betongmästarna i Sverige har haft ekonomiska problem och vi har hjälpt till så gott vi har kunnat för att företaget ska klara sig undan konkurs, säger Niclas Brantingson.

Enligt honom har Peab ansträngt sig för att göra det möjligt för Betongmästarna i Sverige att fortsätta att leverera.

– Det är mycket viktigt för oss att Betongmästarna i Sverige finns kvar, annars blir det tvärstopp för byggandet av Stockholmsarenan. Därför har vi en bra dialog med Betongmästarna i Sverige, säger Niclas Brantingson.

Peab säger att den främsta orsaken till förseningen är att Betongmästarna i Sverige inte har kunnat leverera i den takt och den mängd som krävs. Det har fått Rolf Skoog på Betongmästarna i Sveriges att reagera.

– Vi är mycket förvånade över att Peab pekar ut oss som den främsta orsaken till förseningen. Man pekar på ett symptom när man egentligen ska se till den bakomliggande sjukdomen, säger Rolf Skoog.

Stockholmsarenan är ett extremt komplicerat projekt. Stommen är konisk och mycket svår att stabilisera och byggarbetsplatsen är omgärdad av andra byggnader och av hårt trafikerade vägar. Dessutom har rivningslov och bygglov varit försenade.

Rolf Skoog påpekar att det är omständigheter som ligger utanför stomleverantörens kontroll.

– Förutsättningarna i projektet när det gäller projektering, tider och samordning är inte de som vi blev lovade. Därför har möjligheterna att arbeta med en effektiv logistik och tidplan varit begränsade, säger Rolf Skoog.

Niclas Brantingson på Peab medger att förutsättningarna vid arenabygget har varit svårare än man kunde förutse.

– Ett tecken på det är att konsulten WSP har tvingats lägga 35 000 arbetstimmar mer än beräknat på projektet.

Rolf Skoog försäkrar att Betongmästarna i Sverige fortsätter att leverera betongstommen till Stockholmsarenan.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.