Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Utredare ger klartecken till ny Bajen-arena

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Markägaren, Kungliga Djurgårdens Förvaltning, vill inte ha en ny Djurgårdsarena på Storängsbotten. En utredningsgrupp ger dock klartecken för Hammarby och en ny arena bakom Globen. Prislappen ligger mellan 1,7 och 2,3 miljarder kronor och ny ska Hammarby (som ska äga arenan) ragga finansiering.


Det blev tummen upp för Hammarby och nobben för Djurgården. Två utredningsgrupper har jobbat sedan i somras jobbat med att bedöma förutsättningarna för varsin fotbolls- och evenemangsarena; en på Storängsbotten (åt Djurgården) och en söder om Globen (åt Hammarby).

Bägge utredningsgrupperna kunde pricka av samtliga punkter på respektive kravspeclista, utom på en punkt. Ägaren till marken på Storängsbotten, Kungliga Djurgårdens Förvaltning, avstyrkte förslaget på grund av dess storlek.

I dag överlämnade grupperna utredningsmaterialet till Stockholms stad och kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp).

-Nu har vi en grund för oss att gå vidare på, åtminstone i det ena fallet. När det gäller Djurgården får vi sätta oss ner och gemensamt fundera på vad vi ska göra, säger Madeleine Sjöstedt.

-I Hammarbys fall så återstår finansieringen. Det får väl ta med sig utredningen och sätta sig och räkna. Själv kan jag inte spekulera, säger Madeleine Sjöstedt.

Frågan om nya fotbollsarenor åt Djurgården och Hammarby har utretts i flera omgångar under de senaste åren. I dag finns en klar politisk majoritet över blockgränserna om att klubbarna ska ha sina arenor. Upplägget är att staden upplåter mark med eventuellt nödvändig infrastruktur och att klubbarna står som byggherre och förvaltare.

White Arkitekter, brittiska Arup och Temgruppenhar tittat på förutsättningarna för en ny arena i Globenområdet utifrån fem punkter - marktillgång, infrastrukturella förutsättningar, finansiella förutsättningar, utsikter för kommersiella lokaler och möjligheter att integrera arenan i befintlig bebyggelse.
Arenan ska rymma minst 30 000 åskådare och övrigt fylla alla Uefa-krav för internationella matcher.

-Vi har arbetat med två alternativ; en symmetrisk och en assymmetrisk där bägge har skjutbara tak för att möjliggöra evenemang under vinterhalvåret. Den symmetriska arenan blir större och något dyrare, men har å andra sidan större flexibilitet vilket kan utnyttjas kommersiellt, säger Monica von Schmalensee från White Arkitekter.

Det assymetriska alternativet smalnar av i sydlig riktning med effekt att den norra kortläktaren får ett större antal åskadarplatser än den södra.

Ulf Myrin från Gromtmij har gjort kostnadskalkylen utifrån metoden successiv kalkylering, vilket innebär att man gör en uppskattad minimi- och maximikostnad för varje enskild kalkylpost. Utifrån det är den mest sannolika kalkylen för alternativ ett 2049 Mkr och 1870 Mkr för alternativ två.

Nu ska Hammarby fundera på finansieringen och Madeleine Sjöstedt poängterar att det återstår en lång planprocess.

-Det här kan nog ta ett tag. Vår ambition är att få arenafrågan på rull under mandatperioden, men när bygget kan komma igång vill jag inte spekulera över, säger Madeleine Sjöstedt.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.