söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Visar upp fallskydd för lossning av betongelement

Publicerad: 7 april 2016, 07:58

Combisafe som säljer och hyr ut säkerhetsprodukter för höghöjdsarbete. Foto: Combisafe

Mats Bergvall är vd på Combisafe som säljer och hyr ut säkerhetsprodukter för höghöjdsarbete. På Nordbygg passar Combisafe på att visa upp sitt system för fallskydd som kan användas när man lastar av till exempel väggelement i betong från en trailer.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017anläggning

Hur mycket mer har ni fått att göra sedan Arbetsmiljöverket börjat dela ut sanktionsavgifter i stället för böter vid säkerhetsbrister på byggarbetsplatser?

– Det har blivit mycket mer att göra. Det tidigare systemet ledde ofta till långa processer, men sanktionsavgifterna kan utfärdas direkt på plats. Många företag skärper därför sitt säkerhetsarbete och både vi och våra konkurrenter ser en ökad förfrågan från kunder.

När Combisafe startades i Östersund var ni pionjärer inom säkerhetområdet och ni började med ett välkänt projekt. Berätta?

– Företaget startades av bröderna Reinklou i Östersund och deras första stora projekt var Globen i Stockholm. Bröderna åkte med 176 tårtor till arbetarna när de vunnit upphandlingen. Sedan dess har företaget tagit sig ut i stora delar av Europa och 2010 blev vi uppköpta av Honeywell. I början hade vi knappt någon konkurrens i Sverige, men nu har det kommit fler företag som jobbar med denna typ av säkerhet.

Ni finns nu i stora delar av Europa och har bland annat jobbat med Storbritanniens högsta skyskrapa ”The Shard” i London och Ferrari Theme park i Dubai, men även Victoria tower och Turning Torso i Sverige. Hur bra är vi på säkerhet i Sverige?

– Vi ligger långt fram. Men även Storbritannien har kommit långt på det här området, tycker jag. Men det finns mer att göra. Fortfarande dör allt för många på Sveriges byggarbetsplatser.

Vad ska ni visa på Nordbygg?

– Vi ska bland annat visa upp vår utvecklade lösning ”Combisafe Loading System” som kan användas när man lastar av till exempel väggelement i betong från en trailer. Allt för många saknar fallskydd vid dessa moment, trots att man kan komma upp på höga höjder på trailern. Vi har hittat en lösning där man hela tiden är säkrad med ett personligt fallskydd.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev