Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Whites sjätte naturum vid Höga Kusten invigs idag

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Idag invigs ett nytt upplevelsecenter vid Skulberget vid Höga Kusten i Västernorrland. Skule naturum är den sjätte anläggningen som skapats av White.


Arkitekterna Mattias Lind och Ulla Antonsson är två naturum-veteraner från White som tillsammans med landshövding Gerhard Larsson idag inviger den nya anläggningen.
- Här förstärks själva platsens enorma dimensioner. Det är verkligen magisk plats. Landhöjningen är ett mystiskt och spännande fenomen, säger Mattias Lind.
Det var i oktober 2005 som White vann tävlingen om ett nytt naturum i konkurrens med fyra andra kontor. Juryns utlåtande lyder bl a: "en lågmäld men ändå skulpturalt uttrycksfull byggnad i nära samspel med platsen, berget och havet och med en miljö som lyfter fram och förstärker platsens kvaliteter".
Byggnaden ligger till synes sprungen ur berget i den sluttande terrängen.
- Vi kallar det för "geologisk kirurgi", säger Ulla Antonsson. Genom att byggnaden är halvt inskjuten i marken tar man också tillvara berget egen energi och minskar därmed energikostnaderna.
Förutom själva byggnaden har White även skapat den utställning som visar och berättar om landhöjningen och nedisningen.
På ritborden ligger två ytterligare naturum, Kosterhavets marina nationalpark och Kristianstads unika vattenrike.
Tidigare naturum som White skapat åt Naturvårdsverket är Hornborgasjön i Västergötland,

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.