onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

21 våningar av liv- och kultur

Publicerad: 19 januari 2022, 14:36

Sara kulturhus är ett nytt landmärke i trä i Skellefteå. Nu nomineras det till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter. Foto: Patrick Degerman

Världens högsta trähus sett till antalet våningar finns i Skellefteå och rymmer både allsköns kultur och miljösmarta innovationer. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeträbyggandeSara kulturhusMiljöbyggnadträstommeÅrets Bygge 2022Skellefteå KraftHentKL-träWhite ArkitekterSkellefteå

Ett 21 våningar högt trähus som ska fylla den kulturälskande staden Skellefteå med ännu mer liv och rörelse. Det är målet med innovationsprojektet Sara kulturhus, som också ger nya insikter och kunskaper om träbyggnation.

– Det är kanske en gång i livet man får chansen att bygga ett sånt här hus, säger Erik Johansson, projektledare på Skellefteå kommun, som flyttade upp till staden för att få vara med om detta.

Det här är Construction Summit

Årets Bygge delas i år ut under Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats.
Construction Summit arrangeras på Posthuset i Stockholm den 24 mars 2022.

 

Läs mer om Construction Summit här!

Läs även: Nytänkande stationshus lyfter Växjö 

Sara kulturhus har fått sitt namn efter Sara Lidman, Skellefteåbygdens modiga författare. Och modigt är också detta projekt. Kanske sågs det en gång i tiden till och med som lite galet i mångas ögon? Men nu står huset på plats, sju scener, spa, hotell och fyra restaurangkoncept fyller huset och världsstjärnan Zara Larsson har redan haft konsert för Skellefteborna. 

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast”

Återvunnen spillenergi

Huset är certifierat i Miljöbyggnad Guld, med solceller på tak och fasader och batterilager för att lagra Västerbottenssolen som flödar på somrarna. En batteribackup ska fixa strömförsörjningen vid elavbrott och Skellefteåkraft kommer att använda huset som forskningsprojekt om smart energiförsörjning. Huset har fjärrvärme och fjärrkyla, men värme och kyla till fastigheten produceras framför allt av en värmepump som ingår i fastighetens energisystem och som tillvaratar och återvinner spillenergi från övriga staden.

Läs även: Så har JM sänkt sina kostnader: ”Har frigjort 15 procent av arbetstiden” 

Som om inte detta vore nog har byggnaden också ett smart styrsystem som med hjälp av AI lär sig husets behov: var el, värme och kyla kommer att behövas beroende på vad som händer i huset, hur många som bor i hotellrummen, hur scenerna är bokade och hur mycket el som produceras.

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

– Spelar till exempel Zara Larsson vet vi att det behövs kyla, säger Erik Johansson. 

Tre fakta om Sara Kulturhus:

Huset skulle först ha certifierats i Miljöbyggnad Silver, men Samhällsbyggnadsbolaget som köpt huset höjde ambitionen och byggnaden är nu preliminärt certifierad enligt Miljöbyggnad Guld.

 

Kulturhusbolaget som driver verksamheten har utvecklat en app för navigering i Kulturhuset Sara, så du kan skanna en QR-kod och hitta rätt scen.

 

White arkitekter vann arkitekttävlingen om att rita Sara kulturhus i konkurrens med 55 förslag från 16 olika länder i världen.

Planering är nyckeln

Den norska träbyggaren Hent har varit entreprenör och Martinsons leverantör i projektet och har kunnat bidra med sina gedigna kunskaper om träkonstruktioner. Foto: Jonas Westling/Martinsons

Entreprenör i projektet har varit norska träbyggarna Hent som byggt världens högsta trähus, det 85,4 meter höga Mjøstårnet norr om Oslo.

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper 

– Att vi har lyckats med att färdigställa ett så stort projekt med så många innovativa faktorer, det kommer historieböckerna att berätta om, säger Vegard Brå, projektchef på Hent. 

Att vi har lyckats med att färdigställa ett så stort projekt med så många innovativa faktorer, det kommer historieböckerna att berätta om.

Läs även: Ägaren går in som vd i växande byggföretaget: ”Målet är en marginal på fem procent” 

En utmaning för entreprenören har varit att få alla inblandade i projektet att förstå att anpassningar i träbyggande måste göras tidigt i byggprocessen. Det går till exempel inte bara att göra håltagning hursomhelst i en träbyggnad. Planering är nyckeln.

– Det gäller att få alla ombord på detta och vid förändringar måste vi sätta oss ner direkt med ritningarna, säger Vegard Brå.

Läs även: Extremt koldioxidsnålt förskolebygge ger framtidshopp 

Byggherre och entreprenör beskriver båda ett gott samarbete som dock prövats av pandemin.

— Mitt under pandemin satte Norge reseförbud och resandet försvårades. Men Hent har ställt upp jättebra, vissa varit här ibland i tretton-fjorton veckor i rad, utan att träffa sina familjer, säger Erik Johansson.

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Aktörer i projektet

Entreprenör: Hent

Beställare: Skellefteå kommun (Kulturhuset) & Skellefteå Industrihus (Hotellet)

Hyresgäst: Kulturhusbolaget & Elite Hotels

Arkitekt: White arkitekter

Projektkostnad: 1,2 miljarder kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Martina Strand Nyhlin

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev