Årets bygge
Årets Bygge i Uppsala – så gick det sen för vinnaren
Publicerad: 16 mars 2023, 04:30
Gabriel Vikholm, projektledare hos fastighetsägaren Uppsala arenor och fastigheter och Johan Eskilsson, regionchef på Peab, har deltagit i bygget av Uppsala stadshus.
Foto: Mattias de Frumerie
Förra året vann Uppsala stadshus Årets Bygge. Sen dess har de mötts av en hel del hurrarop – men man har också tvingats lösa ett problem kopplat till det stora glastaket.
Ämnen i artikeln:
Årets Bygge 2023PeabPeab BostadPeab SverigefastighetsbranschenbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationSamhällsbyggnadsamhällsfastigheterrenoveringrestaureringUppsalaVinnarna av Årets Bygge 2022 gör sig just nu redo för att gästspela och agera prisutdelare i detta års omgång av tävlingen. Gabriel Vikholm, projektledare hos fastighetsägaren Uppsala arenor och fastigheter och Johan Eskilsson, regionchef på Peab, är de två personer från vinnarprojektet som kommer att vara på plats.
– Det ska bli roligt att få läsa upp motiveringen och lämna över stafettpinnen till nästa vinnare av Årets Bygge, säger Johan Eskilsson.
Vinnarna i de sex olika kategorierna samt den samlade totalvinnaren kommer att avslöjas på byggbranschens mötesplats Construction Summit som Byggindustrin står bakom den 28 mars på Sergel Hub i Stockholm. Johan Eskilsson berättar mer om året som har gått sedan han själv gick upp på scen och mottog priset.
– Priset har gynnat oss som entreprenör. Det står för trovärdighet och seriositet, priset delas inte ut till vilket projekt som helst, säger han.
Plaketten har satts upp på Uppsala stadshus.
Foto: Mattias de Frumerie
Ibland har samtal om Årets Bygge och vinsten kommit upp i samtal med kunder.
– Det är ett kvitto på att vi har gjort något bra. Uppsala stadshus var ett komplext projekt och att kunna peka på det vi gjorde där värdesätts av många av våra kunder. Jag är glad och stolt över det och vinsten, säger Johan Eskilsson, som numera inte är projektchef för Uppsala stadshus utan har gått vidare till en tjänst som regionchef inom Peab.
Läs även: Lista: Alla 18 projekt som är med och tävlar i Årets Bygge 2023
Stadshus med många besökare
Årets Bygge har även lyfts internt på Peabs Uppsalakontor för att peka på hur de tillsammans har kunnat genomföra något väldigt bra. Även Gabriel Vikholm, projektledare hos fastighetsägaren Uppsala arenor och fastigheter, bekräftar att priset haft betydelse.
– När jag satt där på prisutdelningen förra året och hörde motiveringen och att den stämde på oss började pulsen stiga. Det var så fantastiskt kul, säger han.
Under året som har gått har Uppsala stadshus tagits i bruk på riktigt i och med att pandemin har klingat av. Både tjänstemän, politiker och medborgare har kunnat ta del av byggnaden och kommunens service fullt ut. Huset har även visats för många besökare.
– Vi har nog haft en stor eller liten besöksgrupp varje dag under året. De har visats runt av kommunens besökskoordinator.
Kallras från glastaket måste nu åtgärdas.
Foto: Mattias de Frumerie
Även andra kommuner har kommit för att lära sig mer om hur man kan renovera ett äldre kommunhus och komplettera befintliga byggnader med nyproducerade, så som i Uppsala.
– Många har varit nyfikna på huset, säger Gabriel Vikholm.
Problem hålla värmen
Det enda stora bakslaget gällande fastigheten har varit problemen med den kalla vinterträdgården. Temperaturen där ska variera mellan 15 och 28 grader beroende på årstid, berättar Gabriel Vikholm, men riktigt kalla dagar har det varit svalare än så.
– Vinterträdgården ska inte hålla rumstemperatur utan där kan man behöva ha ytterkläderna på under vintern. Men det som har hänt är att det gjorts en missberäkning av hur mycket varmluft som skulle strömma ut från kontorsrummen och värma vinterträdgården.
Läs även: Lista: Minns du alla tidigare vinnare av Årets Bygge?
Problemet uppstår kalla dagar då det är runt minus 18 grader eller kallare.
– I december var det för kallt inne, men resten av vintern har det fungerat bra. En dag med minus tio grader har vi inga problem, säger han.
Just nu finns byggställningar på plats för att sätta upp radiatorer strax under det stora glastaket. Detta till en kostnad av 3,5 miljoner kronor.
– Men det är inget som kommer att belasta skattebetalarna då det täcks av en försäkring, säger han.
Svårt beräkna luftflöden
Enligt Gabriel Vikholm ligger problemet i konstruktören Tyréns beräkningar och inte hos beställare eller entreprenör.
– Det är väldigt svårt att bedöma luftflöden i den här typen av stora utrymmen. Därför har konstruktören beviljats ersättning för detta via en egen försäkring, säger han.
Byggnaden har miljöcertifierats i Breeam Excellent som har hårda energikrav.
– Vi låg en bra bit under kraven innan och kommer att klara dem även nu när vi tillför mer extravärme. Den kommer att bli vattenburen via fjärrvärmenätet, så det handlar inte om några elelement, säger han.