fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Årets Bygge vinnaren Norvik hamn: ”Det är en lycka: att vi gjorde det på rätt tid, budget och kvalitet”

Publicerad: 3 november 2021, 11:05

Trafiken i Stockholm Norvik Hamn drog i gång fullt ut i maj 2020.

Foto: Mattias de Frumerie

Ett ovanligt stort och komplicerat projekt med många delar, som ändå höll både budget och tidsplan. När alla projekt i Årets bygge 2021 synats i sömmarna stod Stockholm Norvik Hamn som vinnare. Byggindustrin besökte hamnen, där trafiken nu börjat hitta sina vardagsrutiner.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021Norvikinfrastruktur

– Det känns helt overkligt att detta är klart nu. Jag har fortfarande inte fattat det, säger Camilla Strümpel, kommunikationschef på Stockholms Hamnar.

– Det är en lycka: att vi gjorde det på rätt tid, budget och kvalitet, säger Karl Lagerlöf, chef operativ verksamhet på Stockholms Hamnar.

LÄS ÄVEN: Årets Bygge 2022 – nu presenterar vi finalisterna! 

Från platån till den 83 meter höga containerkranen med det spännande namnet ”super-post-panamaxkran” är utsikten över Nynäshamns skärgård svindlande denna höstkrispiga dag. Ett fartyg tillhörande Stena Line lämnar just roro-terminalens kaj och glider snabbt på den blanka vattenytan mot Ventspils i Lettland. Stena Line är just nu den enda roro-färjelinje som trafikerar Stockholm Norvik. Men de satsar stort på Östersjön. 

– Det här fartyget har kapats och förlängts till nästan dubbel längd och det kommer komma ännu större och modernare fartyg i framtiden, säger Karl Lagerlöf.

Läs även: SPANING: ”Ensidiga satsningar på infrastrukturen” 

Högt tempo

Containrarna står som raka, färgglada legobyggen långt där nere. Hong Kong-baserade Hutchinson Ports driver containerterminalen och de har de absolut högsta och modernaste kranarna man kan tänka sig, och planer på självkörande fordon i framtiden. En grensletruck kör fram för att hämta en container och flyttar den till tågrälsen en bit bort. Flera feederfartyg i veckan anlöper hamnen, med förbindelser till kontinenten. Rederierna som opererar är MSC Sweden och Unifeeder Sweden. 

– Containrarna brukar stå här en, högst två dagar innan de lastas eller transporteras vidare i landet, det är ett högt tempo här, säger Camilla Strümpel.

Containrarna står i hamnen högst två dagar innan de lastas eller transporteras vidare i landet.

Foto: Mattias de Frumerie

Trafiken i Stockholm Norvik Hamn drog i gång fullt ut i maj 2020 och fördelarna med hamnen är många. Först och främst har den ett bra läge nära Sveriges största konsumtionsområde och ett naturligt djup på 16,5 meter vilket innebär att den kan ta emot de största fartygen som kan gå in i Östersjön. Men den har också kortare avstånd till öppet hav än någon annan hamn på östkusten och korta ledtider till alla viktiga hamnar i Östersjön. 

Årets Bygge 2022 delas ut på Construction Summit. Läs mer och anmäl dig här!  

Med järnväg och effektiva transportlösningar till Stockholm och övriga Sverige kommer den också att kunna vara konkurrenskraftig, tror Stockholms Hamnar. Men pandemin har helt klart påverkat volymerna. 

Möjlighet att utöka kapaciteten

Samtidigt ska terminalen kännas luftig. Den nya hamnen har byggts för att volymerna ska kunna öka ännu mer. Frihamnen som containerterminalen ersätter hade plats för 70 000 TEU (tjugo fots containrar) och denna rymmer hela 250 000 TEU:s. Och platsen för det gigantiska berg av sprängsten som ännu tornar upp sig en bit bort kommer när det flyttas att öppna plats för utökning.

– Det finns möjlighet att expandera hamnen ännu mer, säger Camilla Strümpel.

Den nya terminalen ska kännas luftig och hamnen har byggts för att volymerna ska kunna öka ännu mer.

Foto: Mattias de Frumerie

NCC planerar för en logistikpark intill som väntas dra mer fartygstrafik och i Nynäshamn söker kommunen mark för nya industrier som vill etablera sig. 

Stockholm Norvik Hamn driver absolut på utvecklingen på Södertörn och hela södra Stockholm.

– Stockholm Norvik Hamn driver absolut på utvecklingen på Södertörn och hela södra Stockholm, säger Karl Lagerlöf.

Den tydligaste effekt hamnen har haft är dock att all containerverksamhet flyttats från Frihamnen vilket möjliggjort ett nytt steg mot utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden.

– Dessutom har vi förkortat fartygens gångtid med flera timmar och flyttat bort den från Stockholms skärgård, säger Camilla Strümpel.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast” 

Bygget av Stockholm Norvik Hamn försenades ungefär tio år på grund av överklaganden från närboende och lokala miljögrupper.

Foto: Mattias de Frumerie

Bygget av Stockholm Norvik Hamn försenades ungefär tio år på grund av överklaganden från närboende och lokala miljögrupper. Tankar som framfördes var bland annat att hamnen skulle försämra vattenkvaliteten, var onödig och skulle alstra mycket trafik. Naturskyddsföreningen i Nynäshamn var en av parterna som lyfte frågan ända upp till Mark- och miljödomstolen, där ärendet förlorade. 

Under hamnbygget har Stockholms Hamnar försökt lyssna in allmänhetens åsikter.

Vi har haft välbesökta årliga öppet hus och tagit in eventuell kritik. Till exempel började vi plocka skräp som kringboende noterat i vattendragen kring hamnen, det fortsätter vi med.

– Vi har haft välbesökta årliga öppet hus och tagit in eventuell kritik. Till exempel började vi plocka skräp som kringboende noterat i vattendragen kring hamnen, det fortsätter vi med, säger Karl Lagerlöf. 

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper 

Sveriges Hamnar lyfter också fram att hamnen är bra för miljön eftersom det är en relativt koldioxidsnål transportväg och att det finns goda möjligheter i hamnen att jobba för en fossilsnålare färjeflotta, med olika metoder som LNG, biogas och framtida elfärjor.

Megaprojekt med superorganisation

Det är nog svårt för många att ta in hur gigantiskt ett projekt som Stockholm Norvik hamn är. Men uppifrån super-post-panamaxkranarna får man en känsla för projektets kaliber. Hamnplanen som brer ut sig är lika stor som Gamla stan, järnvägen som börjar i anslutning till hamnplanen ringlar sig 4 kilometer bort. Projektet har också innehållit vägar, flera broar, en bergtunnel, sex större byggnader, en egen vattenreservoar och elinstallationer motsvarande en mindre stad. 

Stockholm Norvik hamn är ett gigantiskt projekt.

Foto: Mattias de Frumerie

Läs även: LISTA: Spännande infraprojekt just nu 

För att ro i land detta projekt bestämde Stockholms Hamnar tidigt i projektet att nyckeln till framgång låg i att sätta samman en projektorganisation tidigt och rekrytera de främsta experterna inom varje område. Organisationen formerades faktiskt redan innan alla tillstånd var klara. Ett viktigt beslut i processen var också att inte ta in en totalentreprenör. I stället ledde Stockholms Hamnars projektorganisation arbetet och samordningen mellan de olika entreprenörer som upphandlades. Detta vågade de göra eftersom de nyligen byggt om och till hamnarna i både Kapellskär och Värtahamnen i Stockholm. Övning ger färdighet!

Vi tror detta var en vinstfaktor: att vi vågade vara på plats och se till att det fungerade för underentreprenörerna och då funkade det för oss också. Om inte beställaren vet vad den vill ha är det svårt att bygga det.

– Vi tror detta var en vinstfaktor: att vi vågade vara på plats och se till att det fungerade för underentreprenörerna och då funkade det för oss också. Om inte beställaren vet vad den vill ha är det svårt att bygga det, säger Karl Lagerlöf.

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

Spännande fakta om bygget i Norvik

Så stabiliserades marken

Marken i Norvik var ogästvänlig efter den utfyllnad som skedde runt 1980, då staten sprängde ut bergrum för beredskapslagring av olja. Två djupa fickor av lera hade bildats när de dumpade bergsmassorna pressat ihop sjöbotten. Leran stabiliserades med pelare och överlast, alltså massor av berg ovanpå. Vissa delar av marken packades även med fallviktspackning – där maskiner släppte tjugo ton tunga vikter från tjugo meters höjd för att komprimera marken.

 

Så skapades kajkanten

35 stycken 12 meter höga L-stöd platsgjöts på land för att sedan sänkas ner i vattnet och bilda kajkanten. Bakom elementen motfylldes det med krossmassor för att skapa en stark och solid kaj som kan stå emot de stora krafter som ett rorofartyg kan generera vid tilläggning.

 

Så återvanns sprängstenen

Hela 10 av 12 miljoner ton av de sprängmassor byggprojektet renderade återanvändes i projektet - som utfyllnad och järnvägsmakadam men även som ballast i betong som tillverkades i en mobil betongstation på området. Även runt en miljon ton jordmassor schaktades från projektet och blev del i ett naturvårdsprojekt några kilometer bort.

 

Därför är Norviksbanan unik

Så gott som alla järnvägar i landet ägs och förvaltas av staten, men den 4 400 meter långa järnvägen till Norvik är unik eftersom Stockholms Hamnar finansierat, byggt, äger och ansvarar för driften av järnvägslinjen.

 

Så stora är kranarna i Norviks hamn

Stockholm Norvik hamns två super-post-panamax-kranar är bland de största kranarna som finns i Östersjön. Kranarna anlände den 18 mars 2020 tillsammans med sex grensletruckar från Shanghai. Transporten skedde parallellt med transporten av den nya, mer kända slussbron ”guldbron”.

 

Vad är Mount Norvik?

Bergstoppen Mount Norvik är det ”berg” som byggts av sprängmassor från losshållningen i Norviks hamn. När det var som högst var det 63 meter till toppen. 

Så lyder motiveringen för Vinsten i Årets Bygge 2021:

Totalvinnaren i Årets Bygge 2021 är inte ett bygge – utan flera komplexa i ett. Vägar, broar och byggnader som knyts ihop med tågspår, tunnel och en godsterminal i världsklass. Budget- och tidsplan är oklanderlig, samverkan mellan de 40 olika entreprenörerna imponerande och skadestatistiken osannolikt föredömlig.

Martina Strand Nyhlin

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev