tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Broson Steel har kommit hem till Vårgårda

Publicerad: 8 februari 2023, 13:12

Beställaren TB-Gruppen har med hjälp av entreprenören Tuve Bygg byggt en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Tony Meyer

När TB-Gruppen med hjälp av Tuve Bygg byggde en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda stod kundens behov i fokus. Efter en byggtid på bara tio månader var anläggningen klar och inflyttad, med en effektiv solcellsanläggning på taket. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2023byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

MSN

Martina Strand Nyhlin


– I det här projektet har allting fungerat och slutresultatet har blivit precis som Broson Steel önskade. De är inte ofta det händer, man brukar få kompromissa under resans gång, säger Robert Uthberg, arbetschef på Tuve Bygg.

Broson Steel behövde en ny verksamhetsanpassad anläggning för att kunna fortsätta växa och samtidigt effektivisera sin arbetsprocess. TB-Gruppen, som utvecklar nya fastigheter, kom i kontakt med Broson Steel och erbjöd dem att köpa mark i bra läge nära sitt huvudkontor i Vårgårda. Därefter anlitades Tuve Bygg som entreprenör för projektet.

– Den nya anläggningen ligger nära E20 och Broson Steels huvudkontor. Bättre läge än så är svårt att hitta, säger Rasmus Thorild på TB-Gruppen.

Missa inte senaste nytt!

Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb

Här prenumererar du!

Beställaren TB-Gruppen har med hjälp av entreprenören Tuve Bygg byggt en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Tony Meyer

Läs även: Han vill bygga fler husgrunder i trä: ”Då kan man resa väggarna samma dag”

Flygaren, som fastigheten heter, är en logistik- och produktionsanläggning om hela 10 000 kvadratmeter där Broson Steel kan fortsätta att utveckla sin verksamhet i en effektiv produktions- och arbetsprocess.

Tre snabba om Broson Steel:

Broson Steel är specialister på produkter och tjänster gällande svetsade stålrör, konstruktionsrör och kallformade profiler.
Budgeten hölls - om än med vissa tillval - och tidsplanen hölls på dagen, Broson steel kunde till och med börja flytta in lite tidigare i byggnaden än vad som var tänkt.
Corona skapade viss osäkerhet kring leveranser, men genom god dialog och omfallsplanering löstes problemen.

Under byggtiden kunde TB-gruppen, som äger mer mark i området, upplåta yta för etablering för Tuve Bygg i anslutning till bygget, vilket gjorde förutsättningarna för en effektiv och smidig byggprocess ännu lite bättre.

– Ofta ska man bygga lika stort som ytan man har att vara på, men här man haft 30 000 kvadratmeter extra att arbeta på, säger Rasmus Thorild.

Läs även: JM:s okända förflutna – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare

En viktig satsning i projektet är solcellerna som producerar hälften av byggnadens och verksamhetens energibehov.

– Vi arbetar ständigt med att minska vår klimatpåverkan och solceller går helt i linje med det arbetet. 1500 kvadratmeter solceller på taket gör också att hyresgästen är mer självförsörjande vilket påverkar deras långsiktiga verksamhet positivt, säger Rasmus Thorild.

Beställaren TB-Gruppen har med hjälp av entreprenören Tuve Bygg byggt en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Tony Meyer

Läs även: Expertens överlevnadstips till företag: ”Det kostar pengar att inte förstå”

Att rita en stor logistikbyggnad medför utmaningar som att få verksamheten att fungera så effektivt som möjligt samtidigt som byggnadens design ska vara intressant för kunder och förbipasserande.

– Vi ville möta E20 på ett inbjudande sätt, där vi visar upp verksamheten med hjälp av stora fönsterpartier. Vi tänkte även på trivsel så klart. Kontoret ligger i byggnadens norra del och blir inte värmebelastat av solen plus att personalen ser lite liv och rörelse på lokalgatan utanför. Vi ville också betona att Broson Steel är ett stålföretag genom att sätta upp Sinusplåt på huset, säger Rasmus Thorild på TB-gruppen.

– Det är kul när man tittar på visionsbilden och ser att den är nästan exakt som slutresultatet, då måste man vara nöjd, säger Robert Uthberg på Tuve Bygg.

Läs även: 22 miljoner – Här är listan över bygg-vd:arna som tjänar mest

Varje projekt kräver sin eldsjäl och där vill Tuve bygg och TB-Gruppen hedra Fredrik Jonsson, vd på Broson Steel som tyvärr gick bort hastigt i november 2022.

– Tack vare hans energi och drivkraft blev projektet verklighet. Det fina slutresultatet är en bra sammanfattning av vårt goda samarbete med Broson - och Fredriks drivkraft, säger Rasmus Thorild.

Aktörer i projektet

Entreprenör: Tuve bygg
Beställare: TB-gruppen
Hyresgäst: Broson Steel
Arkitekt: Liljewall
Projektkostnad: 60 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Övriga nominerade i kategorin:

Modern logistikanläggning ska lyfta Mathem till nya höjder

Välkomnande returpark har besökaren i fokus

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev