måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Cementbrist, regeringskris och pangbyggen – så minns vi byggåret 2021

Publicerad: 15 december 2021, 14:05

2021 har bjudit på såväl kriser som imponerande byggen.

2021 lider mot sitt slut och Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén ser tillbaka på ett år som fylldes av både kriser och möjligheter.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeCementaGöteborgs stadbyggpolitikPolitikStockholms län

AC


Inom kort lägger vi 2021 till handlingarna, ett år som till största del har kommit att handla om krishantering – såväl inom det civila samhället som inom samhällsbyggnadssektorn.

Men låt oss ta det från början.

I januari 2021 går de flesta i väntans tider, inom kort ska ett färdigt vaccin mot corona finnas tillgängligt, och planerna för tidernas största massvaccinering är under utveckling. Snön vräker ner och skapar stora utmaningar för byggbranschen, särskilt i de norra och mycket expansiva delarna av landet. Tillväxtverket har bråda dagar och inom bygg är rädslan stor för att lärlingarna ska tvingas lämna branschen. 

I USA tillträder en ny president (samtidigt som anhängarna till den tidigare statschefen stormar Kapitolium) och hemma i Sverige ombildas regeringen med en rad nya ministerutnämningar till följd, däribland Märta Stenevi som blir ny bostadsminister. 

Efter avslöjanden om att Ola Serneke skrivit anonyma inlägg om det egna bolaget på aktieforumet Placera kliver byggprofilen ner från posten som koncernchef i Serneke, men blir kvar som vd för Serneke Invest där han fokuserar på bolagets större projekt inom stadsutveckling.

I mars grundstöter M/V Ever Given i Panamakanalen och blockerar – bokstavligt talat – världshandeln i över en veckas tid, men det hindrar oss inte från att utse Årets bygge 2021 och den mycket värdige vinnaren Norvik hamn. Arbetet med Förbifart Stockholm haltar vidare och på börsen råder glädjeyra där de noterade bygg- och fastighetsbolagen går som tåget, något Sortera-grundaren Conny Ryk är fullt medveten om när han går in i klädföretaget WESC och ombildar det till byggkoncernen Vestum: en blivande raket på Stockholmsbörsen.

En ny rapport visar att allt fler företag inom bygg ser affärsvinsten med hållbarhet och Vasakronans prisade hållbarhetschef konstaterar att ”alla kontor som behövs i Sverige är redan byggda”. Måneskins låt Zitti e buoni vinner Eurovison Song contest för Italien i Rotterdam samtidigt som ett nytt förslag om en ny visselblåsarlag presenteras i Sverige.

I juni spelas det EM i fotboll samtidigt som Göteborg fyller stadiga 400 år och i Stockholm fälls regeringen över ett utredningsbetänkande om fri hyressättning vid nyproduktion. Sen går Sverige på semester.

Lagom till att grillen är framplockad och solstolen är utfälld återväljs Löfven till statsministerposten och nationen kan fokusera på roligare saker: som att heja fram OS-guld i Tokyo.

Men säg den lycka som är evig. Den 6 juli 2021 beslutar Mark- och miljööverdomstolen att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Och därmed är årets största branschhuvudvärk ett faktum – och de många turerna sedan dess otaliga. En långsiktig lösning saknas fortfarande och alla bolag tittar på alternativa lösningar, som de helst håller för sig själva. 

Under hösten släpper restriktionerna i Sverige och världen – som samlas i Skottland för klimattoppmötet Cop 26. På hemmaplan arbetas det febrilt med den nya taxonomin (när det inte presenteras lönsamma rapporter) och görs omtag på upphandlingen för den nya tunnelbanan. Klimatomställningen innebär också nya kostnader för landets städer och slutnotan för kommande översvämningar räknas i miljarder.

Lidingö får en ny bro till vrakpris och i Göteborg fortskrider arbetet med Västlänken trots omfattande hinder längs och på vägen. Stefan Löfven tackar för sig och ersätts av Magdalena Andersson – som tillträder och avsätts och tillträder – och utser en ny bostadsminister i socialdemokraten Johan Danielsson. En ny budget läggs av M-SD-KD som missar EU-miljarder till klimatomställning. 

December. Byggindustrin presenterar samtliga 89 kandidater – nytt rekord! – i Årets Bygge 2022 och ett febrilt arbete med att nominera de vassaste projekten inleds. Vilka det blir? Det får vi reda på i januari 2022. Vilka som vinner?  Det vet vi i mars när vi samlar hela branschen på premiären av samhällsbyggarbranschens egen mötesplats Construction Summit! 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev