lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Curanten - ett hus för hälsa i återbrukat tegel

Publicerad: 3 mars 2021, 10:07

Curanten i Nacka nomineras till Årets Bygge 2021 i kategorin Samhällsfastigheter. Foto: Atrium Ljungberg

I Sickla har Atrium Ljungberg skapat ett nytänkande hus för hälsa, som genom att kläs i återbrukat tegel från huset som stod på platsen smälter in i Sicklas industriarv. I byggnaden huserar nu allt från vårdcentraler till skönhetskliniker och babysim.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021Atrium Ljungbergsamhällsfastigheter

– Curanten är unikt i sitt slag genom att vi samlar olika aktörer inom vård och hälsa i ett och samma hus. Vi har skapat den blandning vi vill ha och en bredd på aktörerna och inspirerats av hotell snarare än sjukhus, säger Hans Bjurström projektledare på Atrium Ljungberg. 

Läs även: Nybyggda Baggeboskolan blev hela kommunens angelägenhet

Platsen där Curanten byggs är där AB Diesels Motorer drog i gång sin verksamhet år 1898. Den historian har Atrium Ljungberg velat ta med sig i utvecklingen av Curanten. Det ursprungliga teglet från 1898 återanvänds därför för att bevara områdets industrihistoriska karaktär, men med en ny modern tappning. 

Att återanvända teglet är ett sätt att hålla den här gamla industrimiljön levande och attraktiv som jag tycker Atrium Ljungberg har lyckats väldigt bra med i övrigt i Sickla också.

Teglet revs på plats, rensades och lagrades på en inomhusterminal och kompletterades med nytillverkat tegel från ett tegelbruk i Nyköping som nu stängt ner. 

– Att återanvända teglet är ett sätt att hålla den här gamla industrimiljön levande och attraktiv som jag tycker Atrium Ljungberg har lyckats väldigt bra med i övrigt i Sickla också, säger Per-Eric Sundby, arkitekt på BAU Arkitekter.

Tre snabba om Curanten

• Projektet inleddes med en rejäl marksanering efter tidigare industriverksamheter.

 

• I projektet har man använt appen Buildface, där alla kan rapportera in synpunkter. Den har funkat bra, men få har nyttjat möjligheten.

Projektet inleddes med en rejäl marksanering efter tidigare industriverksamheter.

 

• Vårdytorna omfattar cirka 9 500 kvadratmeter, till detta kommer cirka 2000 kvadratmeter med restauranger, butiker och handel, apotek, restaurang och café i bottenplan. 

 

Huset certifieras i Breeam Very Good och har sedumtak och en grön terrass. Inomhus finns bland annat ett stort atrium som alla besökare har tillgång till, där man använt nytänkande akustikpaneler av japanskt, hårt papper som färgats i en blå färg som återkommer i inredningen.

Välkomnande entréhall i Curanten, Nacka. Foto: Atrium Ljungberg

Projektet har varit ett CM-projekt, alltså delad entreprenad med cirka 50 olika entreprenörer. BAU arkitekter som stått för projekteringen tycker det är ett väldigt spännande sätt att jobba på.

– Jag och Hans Bjurström har träffats varannan vecka under hela produktionstiden och gått igenom och planerat och löst problem. Det är ett väldigt öppet och nyfiket och inkluderande sätt att jobba på, säger Per-Eric Sundby.

Läs även: Håstensgårdens förskola byggdes snabbt med smart prefabteknik 

Trots det rådandet läget med pandemin har uthyrningsarbetet gått bra och husets vårdlokaler är nu fullt uthyrda.

– Det har varit ett mycket framgångsrikt projekt och idén med ett hälsohus känns helt rätt. Fokus på hälsa och välmående är en viktig del i utvecklingen av en stadsdel, säger Hans Bjurström.

Martina Strand Nyhlin

Mer om Curanten:

Entreprenör: 50 olika företag.

Beställare/byggherrar: Atrium Ljungberg.

Hyresgäster: Sickla Hälsocenter, Kry vårdcentral, Kry barnavårdscentral, GHP Specialisttandläkarna, Distriktstandvården, Vattenhuset, Alva Barnklinik, BB Stockholm, Diagnostiskt Centrum Hud, Friskis&Svettis, Arena Motion & Rehab, Acudoc Fysiologlab, Söderögon, Stockholm Medicus, Nacka kommun.

Arkitekt: BAU arkitekter.

Projektkostnad: 500 miljoner kronor.

Entreprenadform: Delad entreprenad.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev