Årets bygge
Damunderkläder byttes mot klimatberäknat kontor
Publicerad: 25 januari 2023, 13:31
Kulturklassade Trikåfabriken i Malmö har omvandlats till guldklassat kontorshus genom återbruk och byggnadsvård. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering. Entreprenör: Servicekuben Beställare: Stena Fastigheter
Foto: Felix Gerlach
Den gamla kulturklassade Trikåfabriken i Malmö har omvandlats till ett guldklassat kontorshus genom återbruk och byggnadsvård. Energimässigt är byggnaden nu en Rolls Royce. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeÅrets Bygge 2023Stena FastigheterklimatinsatserBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationåterbrukMalmöSkåneMSN
Martina Strand Nyhlin
I projektet Trikåfabriken har fastighetsägaren Stena Fastigheter och entreprenören Servicekuben förvandlat en gammal byggnad till en modern kontorsbyggnad med respekt för historien – medan hyresgäster funnits kvar i huset. Dessutom är renoveringen ett av Sveriges första ombyggnationsprojekt som har klimatberäknats.
– Att bevara ett sånt här hus till en pärla i ett kvarter är intressant, extremt roligt och lärorikt, säger Magnus Jönsson, projektchef på Servicekuben.
Läs även: Ny vägledning styr mot minskad CO2 vid renovering och ombyggnation
Missa inte senaste nytt!
Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb
Här prenumererar du!
I kulturklassade Trikåfabriken tillverkades en gång i tiden damunderkläder, men fastigheten har sedan 1984, då textilverksamheten avvecklades, fungerat som kontorslokaler för ett antal olika företag. När det nu var dags för totalrenovering snålade inte Stena Fastigheter på något. Renoveringen är planerad och uppförd för att uppfylla certifieringskriterierna enligt Miljöbyggnad nivå Guld och hela projektet har klimatberäknats.
Foto: Felix Gerlach
Återbruk och byggnadsvård har använts och kompletterats med hållbara material som ska leva länge.
– Fastigheten ligger inom kulturminnesmärkt område, även om den inte är K-märkt. Vi ville inte förvanska en vacker gammal byggnad, snarare återskapa detaljerna i den, samtidigt ville vi skapa ett spännande möte mellan gammalt och nytt och lyfta fram industrikänslan, säger Sofia Lagerblad, chef för affärsutveckling på Stena Fastigheter.
Tre snabba om Trikåfabriken:
• I projektet skapades ett ”Återbruksmuseum” där sådant som dörrpartier, dörrhandtag, lamporna, golv och brädor, tegel/murstenar, rosettventiler, gammeldags elektronikdetaljer såsom el- och proppskåp, och så vidare samlades. Lösa inventarier fick befintliga hyresgäster komma och hämta.
• Konstnären Eloise Gillow har genomfört ett storskaligt muralkonstverk på Trikåfabrikens innergård i kvarteret Bilden. Konstverket har tagits fram inom ramarna för ett samverkansprojekt mellan Artscape, Stena Fastigheter, Möllevångsskolan och BID Möllevången.
• Genom att fastigheten är kopplad till CESO Digital Fjärrvärme, kan effektuttaget i fastigheten begränsas när nätbelastningen är hög, vilket avlastar hela stadens system för energiförsörjning och kraftigt minskar stadens CO2-utsläpp årligen med upp emot 3 400 kilo.
Återbruk och toppmodern teknik
Arkitekten Fojab hyr halva ytan i Trikåfabriken och ville gärna vara med och designa sin nya arbetsplats. Tillsammans med Stena Fastigheter tog de fram en plan för ombyggnationen där så mycket som möjligt skulle kunna bevaras. Tegel som demonterades i ett trapphus har till exempel använts för att mura upp nya väggar på andra platser i huset. Även den gröna innergården har anlagts av bland annat återbrukat tegel och kullersten.
Lite svinn
Fönstren har energirenoverats, de gamla fabriksgolven har tagits fram och material som inte kunde användas på plats har gått vidare till försäljning på återbyggnadsdepåer. Även CC Builds inventeringsapp för distribution via CC Market användes i delar. Under projektet har hantverkare och andra engagerade fått ta hand om material som inte kunnat användas inom ombyggnationen.
– Vi slängde väldigt lite i det här projektet, säger Magnus Jönsson.
Läs även: Fyra branschröster om alla lagar som kan stoppa återbruk: "Det saknas flexibilitet"
Om renoveringen haft fokus på att bevara det gamla har energirenoveringen i stället varit modernast möjliga. Eon kopplades in i projektet och har i samarbete med Stena Fastigheter skapat ett innovativt energisystem med solceller, batterilager, additionellt förnyelsebar fjärrvärme, effektoptimering på all energi och AI- styrning.
– Det är ett helt ”Rolls Royce-paket” när det gäller energin och år 2035 väntas fastigheten vara klimatpositiv av egen kraft, säger Sofia Lagerblad.
Foto: Felix Gerlach
Öppen kommunikation
Budgeten har varit ansträngd, och tidsplanen har hela tiden utmanats av oväntade upptäckter, som en gammal oljecistern under mark, bedagade spillvattenledningar och kanske framförallt konstruktionsutmaningar i den befintliga stommen. Men både Servicekuben och Stena Fastigheter är nöjda ändå, och hyllar varandras insatser.
– Man kan inte vara mer nöjd med samarbetet än vi är, säger Magnus Jönsson.
Sofia Lagerblad instämmer.
– Vi har alla varit öppna, transparenta och pratat om det som är jobbigt hela tiden och alltid kommit fram till en lösning, säger Sofia Lagerblad.
Aktörer i projektet
Entreprenör: Servicekuben
Beställare: Stena Fastigheter
Hyresgäster: Fojab, Anagram, Mikas, Talkative, Signal, Svarta Lådan, Edisen, Horisont, Pale Blue Dot, Hövding, Konovalenko.
Arkitekt: Fojab
Projektkostnad: 113,5 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad, Stena hade också ytterligare några utbrutna delentreprenader för att optimera produktionstiden såsom takrenoveringen med efterföljande solcellsinstallation.
Här är övriga nominerade i kategorin renovering