fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Digitala världsmästare byggde hållbara lösningar

Publicerad: 10 februari 2021, 15:20

Kontorshuset Celsius i Uppsala har haft en långt driven digitaliseringsprocess. Foto: Aksel Alvarez

Ett genomgående digitalt projekt som fått höga mätningssiffror för hur medarbetarna trivs på sitt arbete och hur kommunikation och arbetssätt fungerar. Det är Celsius i Uppsala, ett kontors- och labbhus på Uppsala Science Park, som byggts helt utifrån 3D-modellen.

Ämnen i artikeln:

Årets Byggedigitala byggtjänsterBIMÅrets Bygge 2021White ArkitekterVasakronan

– Vi blev klara före tidsplanen till lite lägre kostnad. Jag tror det var mycket beroende på arbetssättet: Att vi hade en entreprenadform med delad entreprenad där vi själva styr mycket mot budget och prognoser, men också vårt digitala arbetssätt som gör att vi får bättre kontroll på produkten, säger Anders Boström projektchef på Vasakronan.

Läs även: Solceller och geoenergi ger hållbar hotellyx 

Tre snabba om Celsius

Kontors- och labbhuset Celsius i Uppsala har redan fått ett pris - det blev utsett till världens främsta BIM-projekt på Buildingsmart Virtual Summit.

 

Arbetsmiljö har varit viktigt i projektet, bland annat köpte man in en tjänst med professionell inbärning för att öka effektiviteten och förbättra arbetsmiljön.

 

Projektet har minskat transporterna under byggtiden med cirka 80 procent genom ett logistikcenter där material lastats om.

Digitala flöden

Med en BIM-modell som enda bygghandling kunde alla informationsflöden - från upphandlingar till arbetsmiljöarbete och besiktningar - samordnas. Resultatet blev förutom allmän ökad trivsel och upplevd delaktighet hos de anställda även avsevärt färre byggfel och ändringar samt en fullständig digital tvilling för framtida förvaltning.

Vi har blivit ”världsmästare” i digitala arbetssätt och har haft många studiebesök. Japans största byggbolag var till exempel här för att lära sig hur vi arbetar.

 – Vi har blivit ”världsmästare” i digitala arbetssätt och har haft många studiebesök. Japans största byggbolag var till exempel här för att lära sig hur vi arbetar, säger Anders Boström.

I kontorshuset Celisius i Uppsala ska Livsmedelsverket husera. Foto: Aksel Alvarez

 

Återvinning - lönsam modell

Andra spännande bitar i projektet var en satsning på återvinning av regnvatten. I en stor tank samlas regnvatten in för att spola toaletterna. Systemet både fördröjer dagvattnet och minskar sötvattenanvändningen. Celsius är Leed-certifierat i nivå Platinum och har även solceller på tak och fasad.

Från början var vi lite fundersamma inför genomförandet av ett så digitaliserat projekt. Det är en sak att projektera fullt ut i 3D-modell - det har vi gjort ett tag. Men det jag var orolig för var att vi nu skulle bygga efter modellen, så vi måste rita rätt.

Projektet har genomförts i delad entreprenad och Byggstyrning i Mälardalen har hållit i produktionsledningen av 40-talet entreprenörer. 

Läs även: Epic Malmö - pionjärprojekt inom återbruk och hälsa 

– Från början var vi lite fundersamma inför genomförandet av ett så digitaliserat projekt. Det är en sak att projektera fullt ut i 3D-modell - det har vi gjort ett tag. Men det jag var orolig för var att vi nu skulle bygga efter modellen, så vi måste rita rätt. Men projektörerna gjorde det bra, och vi har verkligen byggt precis som det är ritat, säger Kjell Karlsson, Projekt- och projekteringsledare.

Martina Strand Nyhlin

Mer om Celsius

Entreprenör: 40-talet entreprenörer, projektledning Byggstyrning i Mälardalen AB

Beställare: Vasakronan

Hyresgäst: Livsmedelsverket

Arkitekt: White arkitekter

Projektkostnad: 420 miljoner kronor

Entreprenadform: Delad entreprenad

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev