Årets bygge
Dubbelt guld för Landskronas nya LSS-boende
Publicerad: 15 februari 2023, 12:46
LSS-boendet i Landskrona som ska bli certifierat i både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld (PHI).
Foto: Kim Berkhuizen
I Landskrona har passivhusspecialisten Emrahus byggt Sveriges och världens första LSS-boende som ska bli certifierat i både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld (PHI). Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Samhällsfastigheter.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeÅrets Bygge 2023SamhällsbyggnadsamhällsfastigheterbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationLandskronaSkåneMSN
Martina Strand Nyhlin
I över hälften av Sveriges kommuner är det brist på LSS-boenden. Emrahus i Landskrona gör allt de kan för att råda bot på detta. Nu har de byggt Sveriges och världens första LSS-boende som ska bli certifierat i både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld (PHI) enligt den internationella standarden för passivhus.
– Det är verkligen dags att lyfta fram och sätta LSS på kartan. De som bor i LSS-boenden är en grupp människor som inte alltid kan föra sin egen talan, säger Robin Berkhuizen, vd för Emrahus.
Missa inte senaste nytt!
Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb
Här prenumererar du!
Läs även: Norrlandsbyggaren tvingas varsla: “Mediebilden av extrem tillväxt i Skellefteå är inte sann”
Emrahus är på inget sätt nybörjare på att bygga LSS-boenden i passivhusstandard. Det har varit deras idé ända sedan de byggde sitt första boende 2014 i Gävle. Men de har aldrig tidigare kombinerat Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld.
– Genom att kombinera två olika standarder säkerställer man att huset får en enormt hög kvalitet hållbarhetsmässigt, och dessutom förstärker de här certifieringarna varandra. Men sen finns det också utmaningar. Eftersom vi valt att ha en häftig fasad med olika fönster så har vi i det här fallet fått simulera varje rum i byggnaden, när det vanligtvis räcker med två eller tre. Det har varit ett himla jobb att få ihop det, säger Robin Berkhuizen.
LSS-boendet i Landskrona.
Foto: Kim Berkhuizen
Även för entreprenören Miri bygg har det varit en del att tänka på.
– Varje litet hål som görs nånstans måste tejpas och tätas och det är viktigt att ha rätt material och koll på vad man ska göra, säger Drilon Gashi, vd på Miri bygg.
Tre snabba om LSS- och serviceboendet i Landskrona:
• Att huset byggs som passivhus innebär att boendet har en beräknad elförbrukning på 50 kilowattimmar/kvadratmeter, jämfört med 100 kilowattimmar/kvadratmeter i ett genomsnittligt flerbostadshus av samma storlek.
• Tegelstenarna som sitter på huset har valts med stor omsorg. Emrahus har själva varit i bruket och valt ut vilken lera de skulle ha, temperatur och storlek, så det är en helt egen framtagen tegelsten.
• Färgerna på boendet är framtagna i samarbete med en neurodesigner, för bästa möjliga mående. Belysningen anpassar sig automatiskt under dagen i både styrka och färg, du har till exempel en blåare färgtemperatur på morgonen och rödare på kvällen.
Tankarna bakom arkitekturen är att ingen ska kunna se på huset att det är ett LSS-boende. Aktörerna kallar det också en grön diamant, eftersom det gröna sedumtaket har diamantform, men också för att betona hur viktiga de som bor i LSS-boendet är.
Läs även: Så gick småländska familjeföretaget från kris till lönsamhet
Invändigt jobbar Emrahus alltid med att skapa en så hemlik miljö som möjligt, vilket kan vara en utmaning i en särskilt anpassad bostad. Här har de också för första gången testat något väldigt innovativt – dygnsrytmsstyrd belysning. Det har bland annat tidigare använts för att hjälpa barn att kunna koncentrera sig i skolan.
– Det simulerar det naturliga dagsljuset under en solig vårdag och ska enligt forskningen göra att vi mår bättre, säger Robin Berkhuizen.
LSS-boendet i Landskrona.
Foto: Mikaela Bjarve
Huset innehåller totalt 13 lägenheter på två våningar. Det nya LSS-boendet är en del i ett större projekt där även fyra radhus ingår. Kvarteret Sockergränden är innovativt på det sättet att LSS-boendet integreras med vanliga bostadshus. Utöver sin privata trädgård så har de boende en gemensam gård med ett entrétorg och utegym.
– Det här är första gången vi får till att integrera ett LSS-projekt i ett bostadsområde så här tydligt. Det är viktigt för precis som det finns dom som vill flytta in i radhus i stan så är det här också ett tilltalande boende för LSS-hyresgäster, säger Robin Berkhuizen.
Drilon Gashi håller med.
– Här har man byggt ett jättefint hus och lagt jättemycket kärlek på alla detaljer och integrerat det i samhället så man inte känner sig utstött när man bor i det, säger han.
Båda aktörerna är väldigt nöjda med sitt samarbete. Emrahus har ett ramavtal med Miri bygg och ser dem som en trygg partner, och det gillar Miri bygg.
– Emrahus har varit väldigt tillmötesgående för nya lösningar. Det vill säga: Jag har föreslagit något och de har alltid tyckt det varit bra, det är bra, säger Drilon Gashi.
Läs även: Branschprofilernas nya affärsidé: ”Det är lite nybyggaranda”
Aktörer i projektet
Entreprenör: Miri bygg
Beställare: Emrahus
Hyresgäst: Landskrona kommun
Arkitekt: Jakobsson Pusterla
Projektkostnad: 56 miljoner kronor
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Här är de övriga nominerade
Hemlikt vårdboende i Rinkeby med personal och brukare i fokus
Kontor och simhall i samma byggnad – tack vare unik 3D-lösning